Fazuľový prívarok s hovädzím perkeltom (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Alebo Hovädzí perkelt s fazuľovým prívarkom:-)

4
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hovädzie predné alebo nožinu umyjeme a pokrájame na kocky. Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti do sklovita,odstavíme,primiešame mletú červenú papriku,pridáme kocky mäsa a vrátime za stáleho miešania na oheň,opražíme z každej strany,osolíme,okoreníme mletým čiernym korením a podlejeme asi 2dcl vody.
  2. Voda nemá zakrývať celé mäso,ideálne je do polovice.Zakryté dusíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny (ja som robila v tlakovom hrnci cca 40 min),kým mäso nie je mäkké,až sa rozplýva na jazyku.
  3. Deň predtým namočenú fazuľu zlejeme a dáme variť do novej vody,osolíme,pridáme bobkový list a guličky nového korenia. Tieto dve koreniny používam,ak robím niečo na kyslo. Vody na fazuľu tiež nemá byť veľa,asi 2cm nad povrch fazule,varíme do mäkka.
  4. Pripravíme si cibuľovú zápražku: nadrobno nakrájanú cibuľu smažíme na oleji,ked je sklovitá,pridáme hladkú múku,dobre premiešame a na najmenšom ohni pražíme ešte spolu pár minút,kým múka dostane farbu.Odstavíme a zalejeme malým množstvom (asi 1dcl)studenej vody,neustále metličkou miešajúc,aby sa neutvorili hrudky,vlejeme k uvarenej fazuli a privedieme k varu,stále miešame.Ak sme dosiahli správnu hustotu prívarku,prilejeme už len šľahačkovú smotanu a dochutíme soľou a octom. Výborná príloha je čerstvo upečený chlieb,piekla som Írsky špaldový nemiesený od @pusty,veľmi mi chutí.Prajem aj vám dobrú chuť!
  5. Ako dezert sme mali parené buchty od @sovka62,tiež výborný recept!