Fazuľový prívarok

Fazuľový prívarok (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Pozeral som či tu už taký recept je... Možno je, možno nie, je to jednoduché a chutné jedlo nielen pre začiatočníkov...

4-5
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred si namočíme fazuľu. Ja to robím tak, že za tú dobu vodu niekoľkokrát vymením. Na druhý deň ju dáme opäť do čistej vody a dáme variť. Po zovretí ju necháme 15 minút variť a vodu opäť zlejeme a vymeníme za druhú. Ja som to takto spravil 2x. Potom už do novej vody pridáme bobkový list a korenie, najlepšie v sitku, aby sa na konci lepšie vyberalo. Vody len toľko, aby bola fazuľa ponorená. Fazuľu uvaríme do polomäkka.
  2. Očistíme zemiaky, nakrájame na menšie kocky a pridáme k fazuli, prípadne pridáme ešte troche vody. Nesolíme! Uvaríme do mäkka. Medzitým si nakrájame na drobno cibuľu, orestujeme na masle, pridáme hladkú múku a spravíme zápražku. Zalejeme mliekom a dobre rozmiešame. Vlejeme do variacej sa fazule, osolíme podľa chuti a 10 minút povaríme.
  3. Finálnu chuť si vyberieme sami. Možeme pridať cesnak alebo cukor a ocot, prípadne nasekaný kôpor, všetky varianty sú chutné. Ja som zvolil kyslú verziu.
  4. Na farmárskych trhoch som kúpil domacú sekanú a lančmít, ktoré sa k tomuto jedlu výborne hodia. Samozrejme sa dá použiť aj pečená klobása či iná údenina alebo mäso.
  5. Podávame s čerstvo upečeným kváskovým chlebom...