Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variabilné varenie s maximálnym využitím čerstvej petržlenovej vňate, bolo po dlhé desaťročia „top secret special force“, realizované rukou spoločnou mojej krajšej ½ a mojej milovanej lady Ann. Ja som sa to dozvedel až viac ako 20 rokov po odchode babičky do kuchyne na „Nebeských obláčikoch“. Sám som vytvoril tzv. „bezo zvyškovú technológiu“ a úspešne v kuchyni využívam ako lístočky, tak aj pokrájané halúzky vňate. Jednu z možností predstavuje aj príprava prívarku z mladých fazuľkových strukov.

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
33÷40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. jednoduchá zostava, podobne ako jednoduchá príprava, ktorú hravo zvládne aj začínajúci kuchár amatér, či „gazdiniak“. Už na „štarte“ som oddelil lístočky petržlenovej vňate od halúzok, ktoré pokrájam na „broky“ a
  2. krátko, 7÷10´, predvaril spolu s pokrájanými zemiakmi a bobkovým listom, zaliatými malým množstvom vody (500÷750 ml); potom som k nim pridal očistené a na 40÷50 mm kúsky pokrájané struky mladej fazuľky a ešte 7÷10´dovaril (aj fazuľku máme radi „al dente“)
  3. potom som k nim pridal očistené a na 40÷50 mm kúsky pokrájané struky mladej fazuľky a ešte 7÷10´dovaril (aj fazuľku máme radi „al dente“)
  4. než sa zemiaky a fazuľka uvarili, pripravil som svetlú zápražku, alias už notoricky známy „dvojkový“ bechamelový základ; do väčšej rajnice po dve PL oleja, masla a hladkej múky, priebežným miešaním vytvoriť voňavú jemne „béžovú“ zápražku a pokračujúc v miešaní, pomocou drôtenej kuchyňskej metličky,
  5. postupne zalievať potrebným množstvom studeného mlieka; potom som hladkú krémovu omáčku nadstavil 2 PL mletého „parmezánu“ a skoro ½ litrom hustej kyslej smotany; pridal KL soli a M(mokka)L mletého bieleho korenia; pri dôkladnom pozorovaní svojich „proporcií“, môžete syr vynechať, mlieko nahradiť zakysankou, kefírom, acidofilným, či bifidovým mliekom a kyslú smotanu jogurtom (takto o svoje zdravie dbala aj moja babička)
  6. uvarenú fazuľku so zemiakami som scedil, vývar ponechal pre prípadné korigovanie hustoty prívarku, zalial omáčkou a zasypal čistými nepokrájanými lístočkami petržlenovej vňate; prichutil 3 strúčikami pretlačeného cesnaku, zamiešal,
  7. zriedil dvomi naberačkami vývaru, dochutil soľou a hotovo
  8. k prívarku som vypražil „trojmäsové“ fašírky, ktorých rcp samozrejme pridám