Fazuľa Plaki (fotorecept)

Autor receptu: marianne

V recepte sa píše,že pochádza z Gréckej kuchyne. Jedla som na dovolenke čisto fazuľovo-paradajkové bez mletého mäsa,lebo aj také som už videla.Ak by znalci Gréckej kuchyne usúdili,že to nie je ono,prepíšem to na zapečenú fazuľu.Dá sa to uvariť z dostupných surovín,zrejme ich bude viac druhov PLAKI, podľa sezóny.Popozerala som ich aj na internete,ale ja mam recept na takéto a na zimu sa mi zdá vhodnejší.Každopádne je to výborné sýte jedlo v zime či lete.

20-25 minút
na 200-220 °C

Suroviny

Postup

  1. Fazuľu uvaríme v osolenej vode skoro do mäkka.Pridáme na kocky pokrájanú mrkvu,zeler,cibuľu.Uvaríme hustú omáčku.Ak Vám ostane po varení viac vody,tak ju zlejte,aby zostala iba uvarená masa.
  2. Keď je to uvarené pridáme paradajky.Ja mám domáce zavárané,dala som sedmičkový pohár.Kto nemá dá konzervu,prípadne v lete čerstvé olúpané paradajky 0,5-1kg podľa chuti,kto má rád viac paradajok ako ja.. Ďalej pridáme popučený cesnak,alebo jemne pokrájaný,paradajkovú pastu(pretlak)cukor,oregáno,štipku škorice a premiešame.
  3. Dáme na vymastený pekáč a zapečieme na 10-20 min na 200-220 stupňov.Ja som si dala s plátkom chrumkavej slaniny a chlebom.Posypeme petržlenovou vňaťou.