Fašírka v celku z jačmenných krúpov a zeleniny (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes som spravila fašírku z jačmenných krúpov a zeleniny, taký jednoduchý, pestrý, sýty,
zdravý a chutný jesenný"eintopf".
30 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup- Jačmenné krúpy som premyla viackrát v teplej vode, dala do hrnca,....
- ...zaliala som ich horúcou vodou, pridala som soľ, 3 PL slnečnicového oleja a prikryté pokrievkou som ich uvarila v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C do mäkka, počas varenia som ich 3x premiešala.
- Za ten čas som nastrúhala mrkvu na hrubom strúhadle.
- Uvarila som 2 vajcia na tvrdo a pokrájala som ich na malé kocky.
- Uvarené a úplne vychladnuté krúpy som dala do veľkého hrnca,
- ...pridala som 2 čerstvé vajcia,...
- ...saturejku, mletú červenú sladkú papriku, soľ,...
- ...posekanú petržlenovú vňať,premiešala,...
- ... pridala som pokrájanú cibuľu a cesnak pokrájaný na drobno,...
- ...nastrúhanú mrkvu,...
- ....pokrájané vajcia,...
- ...a všetko som spolu dobre premiešala.
- Nakoniec som zmes zahustila celozrnnou hladkou ražnou múkou, ktorou sa lepšie zahusťuje ako bielou múkou a má výraznejšiu výbornú chuť,...
- ...dala som všetko do formy na biskupský chlebíček (33x11 cm), ktorý som vymazala olejom a vysypala strúhankou a povrch som uhladila chrbtom polievkovej lyžice.
- Formu som dala na veľký hlboký plech, priliala som horúcu vodu do výšky asi 2 cm a piekla som v pare 40 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C.
- Upečenú fašírku som nechala úplne vychladnúť, až potom som ju vyklopila z formy na dosku, aby sa pri vyklopení za tepla nerozpadla. Studená sa dá dobre krájať na plátky asi 2 cm silné, ked je už vlažná dá sa krájať na väčšie kocky a vybrať opatrne z formy.
- Podávala som s čerstvou zeleninou, iná príloha ie je treba, tí hladnejší si môžu za tepla pridať zemiakovú kašu alebo krajec čerstvého chlebíka. Táto vegetariánska fašírka je veľmi zdravá, sýta a dá sa v nej kombinovať rôzna zelenina podľa vlastnej chuti, je veľmi chutná, pestrá a variabilná, je výborná za tepla i za studena, je to taký výborný "eintopf" našich babičiek :-)
|