Farfalle s byvolou mozzarellou a grilovanou paprikou

Autor receptu: martinis

Byvolia mozzarella sa právom hrdí tým, že patrí medzi najlepšie syry na svete. Výrazná aróma, zaujímavá štruktúra a jedinečná chuť sú atribútmi, ktoré ju dokonale spájajú s grilovanou paprikou, cherry paradajkami a kaparami v tomto talianskom jedle :)

1
porcia
25 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zo všetkého najskôr zapneme gril a necháme ho rozohriať na vysokú teplotu. Papriku umyjeme, osušíme a položíme na platňu horúceho grilu, často otáčame kým nezmäkne a nemá čierne fľaky - pár minút to potrvá. Do misy vložíme nakrájané cherry paradajky, najemno nakrájaný cesnak, lyžicu kapár, lístky z dvoch stoniek mäty či bazalky a pol lyžičky citrónovej kôry.
  2. Teraz je čas na hlavnú rolu jedla - byvoliu mozzarellu. Zlejeme ju z nálevu a zľahka portháme do misy. Okoreníme mletým čiernym korením, pridáme dve lyžica extra panenského olivového oleja a postavíme vodu na cestoviny, ktoré necháme uvariť.
  3. Medzitým ugrilovanú papriku zbavíme jadrovníka a nakrájame na prúžky. Vložíme do misy a scedíme cestoviny, ktoré taktiež pridáme k mozzarelle a zelenine. Osolíme štipkou soli, dobre premiešame a servírujeme pokvapkané olivovým olejom :)
  4. Byvolia mozzarella nie je práve najlacnejšou záležitosťou, čoho príčinou je jej poctivá rodinná príprava v Taliansku. Tú svoju som kúpil v Tescu, bola vyrobená v rodine Mandara v južnom Taliansku. Vyrobená je z toho najlepšieho plnotučného mlieka vodného byvola, a oproti klasickej mozzarelle má tuhšiu kôrku, ale mäkšie vnútro, jemnejšiu štruktúru a hlavne vôňu trochu pripomíňajúcu kozí syr. Mozzarella di Bufala Campana je chránené označenie , takže ak budete hľadať skutočne výnimočný syr, rozhodne vyskúšajte túto juhotaliansku delikatesu označenú práve takto.