Pagáče

Fantastické smotanové pagáčiky (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné lístkujúce pagáčiky s fajnovou chuťou a vláčnosťou smotany a jemnej chuti masla :-)* Takéto pečivko chutí vždy a všade a preto sa hodí jednoducho na každú príležitosť.

20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Hotové krátko vymiesime na pomúčenej doske do bochníka a necháme 40-45minút kysnúť.
  2. Kým cesto kysne, pripravíme si všetko ostatné čo budeme potrebovať. Čiže maslo na potieranie, škrob na vaľkanie, vajce a jogurt na potretie pagáčikov a sezam či iné semienka na posyp.
  3. Nakysnuté cesto pomocou škrobu vyvaľkáme a natrieme mäkkým maslom. Napokon cesto klasicky ako pri pagáčikoch poskladáme, jedine s jednou výnimkou a to, že medzi skladaním ho trochu poškrobíme, aby cesto pekne lístkovalo :-) Takto poskladané cesto necháme zakryté 25 minút znova nakysnúť.
  4. Po uplynutí času predošlý krok zopakujeme. Čiže pagáčiky prekladáme dokopy 2x. Pre lepšiu predstavu postupu si môžete pozrieť aj moje video :-)
  5. Keď cesto po druhom skladaní nakyslo, tak ho vyvaľkáme na hrúbku 1,5-2 cm. Formičkou vykrajujeme pagáčiky, pokladieme na plech a zakryté ich necháme ešte 15 minút podkysnúť. Za ten čas si vyhrejeme rúru na 190 °C.
  6. Pred pečením ich potrieme vajcom zmiešaným s jogurtom a ozdobíme semienkami. Ja som dala sezam. Pagáčiky pečieme na 190 °C cca 20 minút. Treba si to radšej sledovať, keďže každá rúra pečie trocha inak.
  7. Pagáčiky sa nádherne lístkujú a chuťovo sú výborné! Tá smotana im dodáva skvelú chuť a krehkosť :-) Prajem dobrú chuť!