Fánky s pivom (fotorecept)

Autor receptu: ailuj82

Viem, že je tu už veľa receptov na fánky, ale tento náš rodinný, som na Vareche nevidela. Takže ja som fotila a mamina pracovala :)

60 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. hladkú múku zmiešame s polovicou polohrubej múky, pridáme soľ a žltok. Pivo zmiešame s mliekom /my sme dali pivo s vodou kôli alergii na mlieko a do múky sme prisypali sušené pohánkové mlieko/, zohrejeme na vlažnú teplotu a postupne prilievame k múkovej zmesi. Zamiesime mäkké cesto /pivovo-mliekovú tekutinu nemusíme všetkú minúť/.
  2. Cesto preložíme na dosku posypanú múkou, prstami roztiahneme na hrúbku asi 1-1,5 cm.
  3. Druhú polovicu polohrubej múky zmiešame so zmäknutým palmarínom a
  4. rozotrieme na pivové cesto.
  5. Zložíme ako lístkové cesto. Po 20 minútach cesto rozvaľkáme a znovu zložíme. Opakujeme 2x.
  6. V panvici rozpálime olej s masťou.
  7. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 až 1 cm, radielkom vykrojíme štvorce a v strede urobíme dierku.
  8. Vysmážame na miernom ohni do zlatova.
  9. Hotové fánky vyberieme na papierovú utierku.
  10. Ešte teplé obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Fánky nepijú veľa oleja pri vysmážaní a krásne sa lístkujú.