Fánky s pivom (fotorecept)
Autor receptu: ailuj82
Viem, že je tu už veľa receptov na fánky, ale tento náš rodinný, som na Vareche nevidela.
Takže ja som fotila a mamina pracovala :)
60 minút príprava |
5-7 minút tepelná úprava |
Postup
- hladkú múku zmiešame s polovicou polohrubej múky, pridáme soľ a žltok.
Pivo zmiešame s mliekom /my sme dali pivo s vodou kôli alergii na mlieko a do múky sme prisypali sušené pohánkové mlieko/, zohrejeme na vlažnú teplotu a postupne prilievame k múkovej zmesi. Zamiesime mäkké cesto /pivovo-mliekovú tekutinu nemusíme všetkú minúť/.
- Cesto preložíme na dosku posypanú múkou, prstami roztiahneme na hrúbku asi 1-1,5 cm.
- Druhú polovicu polohrubej múky zmiešame so zmäknutým palmarínom a
- rozotrieme na pivové cesto.
- Zložíme ako lístkové cesto. Po 20 minútach cesto rozvaľkáme a znovu zložíme. Opakujeme 2x.
- V panvici rozpálime olej s masťou.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 až 1 cm, radielkom vykrojíme štvorce a v strede urobíme dierku.
- Vysmážame na miernom ohni do zlatova.
- Hotové fánky vyberieme na papierovú utierku.
- Ešte teplé obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Fánky nepijú veľa oleja pri vysmážaní a krásne sa lístkujú.