Fánky mojej mamky (fotorecept)

Autor receptu: orchidea

.... vyskúšajte recept, podľa ktorého pečieme fánky v našej rodine už niekoľko desaťročí. Dnes som ich robila a tak pridávam recept.

Postup

  1. Do misky si dáme všetky suroviny na cesto: múku, cukor, tuk, sódu bikarbónu, rum, citrónovú kôru a pár kvapiek citrónovej šťavy, smotanu.
  2. Dobre spracujeme na polotuhé cesto, ak treba pridáme viac kyslej smotany ako 1/2 kelímku, ale cesto by nemalo byť veľmi mäkké.
  3. Vypracované cesto necháme odpočívať asi 30 minút, nič sa nestane ak bude aj dlhšie čakať na ďalšie spracovanie.
  4. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm a nakrájame na štvorce, obdľžniky, trojuholníky, podľa každého fantázie a chuti. Ja ich potom narežem a cez otvor pretiahnem jeden konček trojuholníka alebo štvorca, obdľžniky len nakrojím a nechám tak.
  5. Dobre si rozohrejeme olej, musí ho byť viac, aby fánky v ňom plávali, ako keď robíme šišky. A vyprážame z oboch strán na nie veľmi prudkom ohni.
  6. ... a už len kladieme na misku, posýpame práškovým a vanilkovým cukrom. Dobrú chuť!