Fánky mojej mamky (fotorecept)
Autor receptu: orchidea
.... vyskúšajte recept, podľa ktorého pečieme fánky v našej rodine už niekoľko desaťročí. Dnes som ich robila a tak pridávam recept.
Postup
- Do misky si dáme všetky suroviny na cesto: múku, cukor, tuk, sódu bikarbónu, rum, citrónovú kôru a pár kvapiek citrónovej šťavy, smotanu.
- Dobre spracujeme na polotuhé cesto, ak treba pridáme viac kyslej smotany ako 1/2 kelímku, ale cesto by nemalo byť veľmi mäkké.
- Vypracované cesto necháme odpočívať asi 30 minút, nič sa nestane ak bude aj dlhšie čakať na ďalšie spracovanie.
- Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm a nakrájame na štvorce, obdľžniky, trojuholníky, podľa každého fantázie a chuti. Ja ich potom narežem a cez otvor pretiahnem jeden konček trojuholníka alebo štvorca, obdľžniky len nakrojím a nechám tak.
- Dobre si rozohrejeme olej, musí ho byť viac, aby fánky v ňom plávali, ako keď robíme šišky. A vyprážame z oboch strán na nie veľmi prudkom ohni.
- ... a už len kladieme na misku, posýpame práškovým a vanilkovým cukrom.
Dobrú chuť!