Fánikin kabáč alebo Oravský slaninový chlieb
Autor receptu: lekorica
Recept na tento slaninový chlebík som dostala od mojej svokry. Vždy ho pečiem z dvojitej
dávky, lebo záhadne a
rýchlo mizne.
16 porcií |
100 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Múku, soľ, cukor, rascu a droždie premiešame nasucho. Pridáme zemiaky, vajce, mlieko a vodu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme podkysnúť cca 35 - 45 minút.
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. Vymastíme si plech o priemere 25 cm krát 35 cm. Vykysnuté cesto vylejeme do vymasteného plechu a pomúčenými rukami ho po celej ploche rovnomerne rozťapkáme. Na vrch chleba poukladáme nakrájanú slaninku.
- Pečieme na 200 °C cca 40 - 45 minút. Po vybratí z rúry, necháme vychladnúť.