Fánikin kabáč alebo Oravský slaninový chlieb

Autor receptu: lekorica

Recept na tento slaninový chlebík som dostala od mojej svokry. Vždy ho pečiem z dvojitej dávky, lebo záhadne a rýchlo mizne.

16
porcií
100 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Múku, soľ, cukor, rascu a droždie premiešame nasucho. Pridáme zemiaky, vajce, mlieko a vodu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme podkysnúť cca 35 - 45 minút.
  2. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Vymastíme si plech o priemere 25 cm krát 35 cm. Vykysnuté cesto vylejeme do vymasteného plechu a pomúčenými rukami ho po celej ploche rovnomerne rozťapkáme. Na vrch chleba poukladáme nakrájanú slaninku.
  3. Pečieme na 200 °C cca 40 - 45 minút. Po vybratí z rúry, necháme vychladnúť.