Börek

Falošný vodový börek (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborný börek, ktorý každý nepozná :-)  Je to taká zjednodušená verzia pravého "vodového" böreku, ktorý je od tohto o niečo prácnejší. Originál je síce originál, ale aj tento börek je výborný :-)

Suroviny

Postup

  1. Z múky, soli a vody si vypracujeme polomäkké cesto, ktoré necháme 20 minút oddychovať.
  2. Zatiaľ si pripravíme plnku... Zmiešame tvaroh, na drobno pokrájanú cibuľu, nasekanú vňať a podľa potreby osolíme. Plnka musí byť trochu slanšia :-)
  3. Oddýchnuté cesto rozdelíme na 8 častí, ktoré vymiesime do bochníčkov. Každý jeden bochníček následne vyvaľkáme na tenučký kruh s hrúbkou 1 mm.
  4. Plech, v ktorom budeme börek piecť vytrieme trochou oleja. Položíme prvé cesto a trošku ho sem tam popolievame olejom a trocha aj osolíme. Dáme naň druhé cesto, na ktoré rovnomerne rozdelíme 1. časť plnky. Tú si treba rozdeliť na 3 časti. Zakryjeme znova cestom a tento postup zopakujeme až kým sa nám pláty cesta neminú :-)
  5. Börek pred pečením najprv dobre ostrým nožom pokrájame. Následne natrieme vajcom a posypeme černuškou. Börek dáme takto piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C na cca.30-35minút. Treba si to sledovať.
  6. Kým sa börek pečie, spravíme zálievku. Zmiešame vodu, jogurt, zvyšok vajca z natierania a soľ. Zálievka má byť trochu slanšia.
  7. Po cca 30-ich minútach, keď je už börek viditeľne pekne upečený, ho vyberieme z rúry. Rýchlo nožom prejdeme znova po zárezoch a polejeme ho jogurtovou zálievkou. Takto zaliaty börek dáme naspäť do rúry ešte na 20 minút dopiecť. Za ten čas cesto vpije celú tekutinu a börek bude mäkučký :-) Prajem dobrú chuť !!!
  8. Pre lepšiu predstavu o príprave, si pozrite aj video :-) Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com