Expresné raňajkové croissanty s Nutellou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept sa mi veľmi páčil, tak som ho včera vyskúšala. Croissanty nie sú vo vlastnom slova zmysle práve expresné, názov je len v prenesenom význame. Pripravujú sa takmer až dokonca večer, na noc idú do chladničky odpočívať, ráno sa len po vybratí potrú rozšľahaným vajcom a za 15 minút po upečení sa už môžu podávať voňavé, úžasne chutné expresné sviatočné raňajky, ale aj inokedy..

16 kusov
porcií
12 hodín minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Začala som pracovať včera podvečer. Do misy som preosiala múku, premiešala som ju so soľou, 4 PL práškového cukru a pridala som dve vajcia...
  2. ...a jogurt.
  3. Do vlažného mlieka som zamiešala 1 PL práškového cukru, namrvila 50 g /teda viac ako len 1 kocku/ šerstvého droždia a nechala som na teple vykysnúť kvások - cca 15 minút.
  4. Pridala som kvások do múky a všetko spolu som spracovala na hladké pružné lesklé cesto, kým sa nezačali tvoriť bublinky. Cesto som jemne posypala múkou, prikryla čistou utierkou a nechala som ho vykysnúť - 1 a 1/2 hodiny.
  5. Z vykysnutého cesta som vytvarovala valec, pokrájala som na 8 častí a...
  6. vytvarovala z nich bochníčky.
  7. Bez dalšieho kysnutia som nna jemne pomúčenej doske vyvaľkala z každého tvar kruhu, posypané múkou som kládla na seba, aby sa nezlepili navzájom. Podsypávať treba podľa potreby, nie veľa, radšej viackrát, cesto trošku lepí, ale nesmie sa premúčiť.
  8. Maslo som vybrala z chladničky, bolo dobre stuhnuté a nožom som naznačila 7 dielov. Maslo sa bude strúhať na 7 dielov cesta. Ak by Vám bolo na strúhanie trocha mäkké, odporúčam dať asi na 10 minút do mrazáka a potom pokračovať v strúhaní.
  9. Na kruh cesta som nastrúhala diel masla, položila som další kruh cesta, jemne pritlačila na predchádzajúci kruh cesta s maslom a tak som postupovala, až som mala na sebe položených 7 kruhov cesta s naslom.
  10. Priložila som posledný vrchný diel cesta, ten už bez masla a pritlačila som ho jemne rukami na tie pod ním.
  11. Toto navrstvené cesto s maslom si vyvaľkala na kruh o hrúbke asi 1 -2 mm, nie viac, lebo ešte bude dlho kysnúť.
  12. Cesto som rozdelila ostrým nožom na 16 dlhých rovnoramenných trojuholníkov. Robím to tak, že najprv ho rozdelím horizontálne i vertikálne na dve časti, čím mi vzniknú 4 diely, tie potom zase každý na polovicu a vznikne 8 trojuholníkov a tie opäť na polovicu a vznikne výsledný počet 16 trojuholníkov.
  13. Na jednotlivé trojuholníky cesta, na ich širší koniec som dala 1 CL Nutelly...
  14. a potom som ho zvinula od širšieho konca ku špici, trošku na tesno, aby sa nerozvinuli.
  15. Takto zhotovené croissanty som odložila prikryté vzdušnou tenkou utierkou, aby neobschli, odpočívať na noc na 12 hodín do chladničky. Môžete prikryť aj potravinárskou foliou, tu budú do rána pomaličky kysnúť. Ak ich chcete mať skôr, po zhotovení ich nechajte kysnúť asi 15 minút na teple, potrite rozšľahaným vajcom a upečte.
  16. Ráno som ich vybrala z chladničky, ihned som ich potrela rozšľahaným vajcom a bez dalšieho kysnutia som ich vložila do trúby vyhriatej na 180 stupňov. piekla som ich 12 minút, čas si odsleduje každý sám podľa svojej trúby. Preto sa volajú rýchle čiže expresné raňajkové croissanty, môžete iich plniť lekvárom, kakaovou, škoricovou, makovou, inou plnkou podľa vlastnej chuti. Môžu však zostať aj hladké bez plnky alebo na slano, napr. syrová plnka a potom podávať len s maslom, nápoj k nim - kávu, kakao, bielu kávu, mlieko, čaj - si vyberie každý sám.
  17. Ked trocha vychladli dala som ich na podnos, ale rozchytali sa už za tepla a veľmi chutili, išli rýchlo na odbyt. recept som pridala pre maminky s deťmi a milujúce babičky, aby sa zavdačili vnúčatkám či aj ostatným dospelým členom rodiny i sebe :-)
  18. Tu sú na priereze, tieto croissanty sú pomerne veľké, avšak ľahučké, nadýchané, pórovité, cesto krásne lístkovatie, ale predovšetkým sú úžasne chutné, na raňajky ako stvorené.