Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Jednoduchý sladký dezert z webovej stránky jedného slovenského denníka. Niečo ako expresná žemľovka, chuťovo veľmi podobné, lahodné, maslové. Zhodou okolností mi dnes prišli do rany čerešne, tak som k nej urobila sladkú čerešňovo-karamelovú omáčku. Dobrota! :)

35 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Vianočku nakrájame na plátky (rožky cca na tretiny) a každý plátok potrieme maslom. Zapekaciu nádobu vymažeme maslom. Plátky poukladáme nenatretou stranou dolu. Ja som dnes použila rohlíky.
  2. Pripravíme si vanilkový pudingový prášok, napríklad takýto.
  3. V mlieku rozmiešame pudingový prášok a práškový cukor. Zalejeme rohlíky a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 °C asi 35 minút. Zatiaľ to nevyzerá vábne :)
  4. Ale po upečení je to iná muzika. Voňavé, nadýchané, maslové. Necháme trochu vychladnúť a vsiaknuť všetku tú dobrotu.
  5. Medzitým, ako sa pečie nákyp, či ako to nazvať, si urobíme omáčku. Čerešne som najprv umyla, odkôstkovala a opäť umyla, pre istotu :)
  6. Na panvici necháme skaramelizovať kryštálový cukor, pridáme med a vzápätí čerešne. Povaríme asi 10 minút. V troške vody (1 dl) rozmiešame solamyl a omáčku zahustíme, môžeme dochutiť rumom, ja som dala pár kvapiek citrónovej šťavy, zdalo sa mi to príliš sladké. Takto je to príjemne nakyslasté, pikantné.
  7. Miesto čerešní môžete požiť, myslím, akékoľvek ovocie, napr. višne, ako píše p. frezia68, maliny, ríbezle... potom upravte dobu varenia podľa konzistencie ovocia. A dochutiť okrem rumu, griotky môžete destilátom korešpondencujúcim s druhom ovocia, ako zas píše p. izabella929, týmto im ďakujem za rady :) Ak nemáme čerstvé ovocie, podávame s akýmkoľvek kompótom, ktorý ale tiež doporučujem prehriať. A expresný dezert takmer bez roboty je na stole. Mňam :)