Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Jednoduchý sladký dezert z webovej stránky jedného slovenského denníka. Niečo ako
expresná žemľovka, chuťovo veľmi podobné, lahodné, maslové. Zhodou okolností mi
dnes prišli do rany čerešne, tak som k nej urobila sladkú čerešňovo-karamelovú
omáčku. Dobrota! :)
Postup
- Vianočku nakrájame na plátky (rožky cca na tretiny) a každý plátok potrieme maslom. Zapekaciu nádobu vymažeme maslom. Plátky poukladáme nenatretou stranou dolu. Ja som dnes použila rohlíky.
- Pripravíme si vanilkový pudingový prášok, napríklad takýto.
- V mlieku rozmiešame pudingový prášok a práškový cukor. Zalejeme rohlíky a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 °C asi 35 minút. Zatiaľ to nevyzerá vábne :)
- Ale po upečení je to iná muzika. Voňavé, nadýchané, maslové. Necháme trochu vychladnúť a vsiaknuť všetku tú dobrotu.
- Medzitým, ako sa pečie nákyp, či ako to nazvať, si urobíme omáčku. Čerešne som najprv umyla, odkôstkovala a opäť umyla, pre istotu :)
- Na panvici necháme skaramelizovať kryštálový cukor, pridáme med a vzápätí čerešne. Povaríme asi 10 minút. V troške vody (1 dl) rozmiešame solamyl a omáčku zahustíme, môžeme dochutiť rumom, ja som dala pár kvapiek citrónovej šťavy, zdalo sa mi to príliš sladké. Takto je to príjemne nakyslasté, pikantné.
- Miesto čerešní môžete požiť, myslím, akékoľvek ovocie, napr. višne, ako píše p. frezia68, maliny, ríbezle... potom upravte dobu varenia podľa konzistencie ovocia. A dochutiť okrem rumu, griotky môžete destilátom korešpondencujúcim s druhom ovocia, ako zas píše p. izabella929, týmto im ďakujem za rady :) Ak nemáme čerstvé ovocie, podávame s akýmkoľvek kompótom, ktorý ale tiež doporučujem prehriať.
A expresný dezert takmer bez roboty je na stole. Mňam :)