Bábovka

Exkluzívna Granko bábovka

Autor receptu: jankadomka

Táto bábovka vznikla ako upgrade koláča z kyslého mlieka, ktorý si pamätám ešte ako dieťa a recept nám dala naša stará susedka.* Na recept som si spomenula, keď k nám mali prísť synovi kamaráti na partičku hry na play-ku. Pri pohľade do chladničky mi padol zrak na podmáslie (cmar). A tak som začala hľadať vo svojich zápiskoch. Hurá – našla som. A tak tu je. Ja som to potom trošku oživila slivkovým rozvarom a kyslou smotanou so šľahačkou.

12
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Celé vajíčka dobre vyšľaháme s trstinový a vanilínovým cukrom. Šľaháme kým sa objem minimálne 2x nezväčší a pena nie je až skoro biela. V druhej miske zmiešame sypké suroviny – teda múku, Granko, sódu bikarbónu. V hrnčeku zase tekuté suroviny – podmáslie (cmar) a olej.
  2. Do vyšľahanej vajíčkovej peny postupne vmiešavame raz sypkú a raz tekutú zmes. Kým neminieme všetko. Všetko dobre premiešame. Zdá sa to možno komplikované, ale kto má robot, nahádže všetko do misy a pustí ho. Robot urobí robotu za vás.
  3. Cesto vlejeme do vymazanej a vysypanej bábovkovej formy. Čím si to urobíte, to je na vás. Môže to byť múka, strúhanka, kokos. Medze sa nekladú.
  4. Bábovku vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C – horný-dolný ohrev na cca 45 minút. Ale riadime sa skúsenosťou so svojou rúrou. Asi po 30 minútach keď vidíme, že bábovka má už zatiahnutý vrch, môžeme urobiť skúšku špajľou. Ale pri tejto teplote to tých 40 minút trvá. Posledných 5 minút už môžeme piecť pri vypnutej rúre. Šetríme tak elektrinu.