Eva rezy (fotorecept)

Autor receptu: elantra

Slávnostný zákusok s jemným orechovým cestom, vhodný aj pre celiatikov.

8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vždy dávam do cesta o jedno vajíčko viac ako je v rozpise. Obe cestá som teda robila z 5 vajec, ale postačujú aj štyri. Plech, ktorý som použila, mal rozmery 35 x 30 cm. Cesto I.: Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s cukrom.
  2. K vyšľahaným bielkam postupne pridávame žĺtka a orechy zmiešané s 1/2 prášku do pečiva. Medzitým si vyhrejeme rúru na 200°C.
  3. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a nožom zarovnáme.
  4. Pečieme pri teplote 180°C približne 8-10 minút. Cesto je jemné a krehké, pretože neobsahuje žiadnu múku. Musíme ho upiecť rýchlo, ale nesmie sa vysušiť.
  5. Cesto II.: Postupujeme podobne ako pri ceste I. a pridáme ešte lyžicu až dve kakaa. Znova vylejeme na plech s papierom na pečenie.
  6. Upečieme rovnako pri 180°C 8-10 minút. Papier na pečenie opatrne odstránime z oboch ešte teplých ciest (na obrázku svetlé cesto) a necháme ich vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku.
  7. Plnku budeme variť nad parou približne 20-30 minút. Chce to trochu trpezlivosti, ale ona nakoniec zhustne. V mlieku si rozmiešame solamyl alebo maizenu.
  8. Pridáme všetky ostatné suroviny a miešame nad parou. Ja som miešala vareškou, lebo som nechcela všetko ostriekať mixérom, ale môžete aj ním. Plnka hustne, urobia sa hrčky, tuk sa od masy trochu oddeľuje, to všetko je v poriadku. Necháme hmotu dostatočne zhnustnúť...
  9. ..a nakoniec ju vymiešame mixérom do hladka, ak ste ako ja miešali ručne. Necháme vychladnúť.
  10. Po vychladnutí plnku rozdelíme na polovice a do jednej vmiešame lyžicu kakaa. Natierame na pláty, ktoré uložíme na seba takto: svetlý plát - tmavá plnka - tmavý plát - svetlá plnka.
  11. Zákusok zakryjeme a uložíme do chladničky, môže postáť aj cez noc. Nakoniec naň urobíme svoju osvedčenú čokoládovú polevu. Tipy na polevu nájdete aj tu alebo tu.