Etli pilav - mäsová ryža (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je to vlastne mäsová ryža,niečo ako rizoto :-) Je to rýchle,jednoduché a praktické ;-P Stačí k tomu už len chutný zeleninový,uhorkový či iný obľúbený šalát,alebo vhodný kompot ;-P a máte chutné hlavné jedlo ;-P

Suroviny

Postup

  1. Na tento pilav môžte použit hociktorú čast kuracieho,alebo morčacieho mäsa čo máte práve doma.Vlastne môžte použit aj iné mäso ak chcete,ale u nas sa to pripravuje väčšinou s kuracím mäsom.Nielen koli chuti,ale aj preto,že kuracie mäso je na prípravu najrýchlejšie ;-) Ale kludne ho môžte nahradiť hociakým mäsom,čo máte práve poruke alebo napr.čo potrebujete už zúžitkovať ;-D
  2. Ja zvyknem obmieňat kuracie s morčacím,skusila som už aj s hovädzím,ale to nám nepasovalo :-/ Takže...pripravíme si 2-3 ks mäsa..Ja tu mám z dvoch morčacích krídiel tú mäsnatejšiu čast,vyzerajú ako stehná kedže morka má veľké krídla ;-) Tolkoto úplne stačí,kedže to mäso rozštipkáte do tej ryži.Môžte dat napr. 3-4 kuracie chrbty,2 velké kuracie stehná,krídla atd´... ..mäso pripravíte najjednoduchším spôsobom.. Podla zvyku si ho udusíte do mäkka a na konci z každej strany trocha opečiete..
  3. Kým sa nám mäso dusí,si pripravíme ryžu..na troche oleja si do strednehneda opecieme malicke hrubsie nitovky,co sa pouzivaju do polievky...
  4. ..pridáme ryžu a chvilku nechame za staleho miesania poškvrčat,aby sa cela ryža poriadne prehriala :-)
  5. Zalejeme vodou,ktorej množstvo nebudem udávat,kedže zo skusenosti viem,že každá ryža inak pije vodu.Zalejte takým množstvom vody,ako ste pri svojej ryži zvyknutí.Potom dáme sol,asi 2kl,lebo voda musí chutit dobre presolene.Vtedy bude za hotova velmi chutná a príjemne slaná ;-P A nakoniec date kúsok masla,ktoré dodá ryži dobrú chuť a aj zabráni tomu,aby sa vam polepila ;-) Zakryjeme a varíme,časovo neudám,každý podľa svojho zvyku :-)
  6. Moja bola za 20minut..Teraz ju premiešame a dáme zatial bokom.
  7. Ked máme mäso hotové,ho ešťe teplé rozštipkáme na malé kúsky.A práve toto sa mi na tomto jedle páči,že každý dostane rovnake množstvo mäsa a nikto sa neháda,že kto kolko kusov mäsa zjedol ;-))) Pravdaže niekedy má človek chuť si zahryznut do poriadneho kusu mäsa ;-P čo sebe aj rodinke srdečne doprajeme :-) Ale toto je taká chytrá a jednoduchá alternatíva,že aj z mála sa dá spravit chutné jedlo pre viac osôb ;-P do ktorého môžte použiť fakt hociaké mäso..
  8. A teraz už len mäso vmiešať do ryži..ja zvyknem dat aj do tej panvice čo sa mäso pieklo trocha z ryži,dobre premiešať aby sa tá dobrá mäsová šťava-výpek nalepil naňu a potom ten celý pilav spolu premiešať.Chutí vynikajúco ;-)
  9. Podávať môžte so všeliakými šalátmi,alebo kyslými uhorkami či zaváranou cviklou :-P Alebo s niakym sladkým kompotom ;-D Kto ako má rád..