Mäsové taštičky

Empanadas s mletým hovädzím mäsom

Autor receptu: redakcia

Španieli a Juhoameričania tieto pikantné taštičky z chlebového cesta milujú – a vám budú chutiť tiež!* Naplniť ich môžete mäsom, syrom aj zeleninou.

20 ks
porcií
25 (+ odležanie) minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku so soľou preosejeme do misy a pomocou vidličky do nej zapracujeme tuk nakrájaný na kúsky. Vajce a bielok rozšľaháme v 120 ml vody, pridáme ocot a postupne prilievame k múčnej zmesi. Vypracujeme hladké cesto.
  2. Cesto prehnetieme, zabalíme do fólie a necháme odležať, kým pripravíme náplň (prípadne ho môžeme nechať odležať v chladničke cez noc).
  3. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme mleté mäso a rozdrobíme ho. Pridáme nasekanú šalotku, cesnak a čili papričku (bez semienok) a krátko orestujeme. Zalejeme vínom, pridáme škoricu a 1/4 ČL soli. Dusíme asi 5 minút.
  4. Fazule scedíme, roztlačíme vidličkou a primiešame k mäsu. Necháme vychladnúť a nakoniec pridáme nasekaný koriander.
  5. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme kolieska s priemerom 8 cm. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Do stredu každého kolieska dáme 1 a 1/2 PL plnky, preložíme a okraje pevne pritlačíme vidličkou alebo stočíme do tvaru vrkoča.
  6. Empanadas uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajcom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15–20 minút.