Ekmek / Tortilla / Chlieb (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

..alebo dürüm, či tortilla :-) Inšpiráciu mám z internetu, len som urobila zopár malých zmien :-)

11 ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. Muku so solou premiesame lyzicou. Pridame sojovy jogurt (riadny som doma prave nemala), olej, vlazne mlieko a vodu. Dobre premiesame, premačkame :-) Dostaneme vlačne, polotuhe cesto. Pomocou muky ho este vymiesime do bochnika. Nakoniec ho poprasime trochou muky a nechame 30 minut odpocivat..
  2. Oddychnute cesto vyklopime na pomucenu dosku a urobime z neho valec. Pokrajame ho na 11 rovnakych kuskov, ktore este po jednom vymiesime do bochnika..
  3. Uz nenechame stat, ale hned s nim pracujeme dalej. Cesto najprv roztapkame a potom ho pomocou muky rozvalkame na tenko cca 2 mm. Opekáme na sucho z oboch stran asi 2 - 3 minuty v teflonovej panvici,alebo pizzamatiku :-) Len jedna mala rada.. zakazdym treba panvicu utriet kuchynskym papierom, lebo ked tam ta popadana muka ostane, tak sa nam dalsi chlieb pecie tažsie a len sa zbytocne vysuši :-)
  4. Hned po upeceni som chlieb potrela kuskom masla z oboch stran. Ale nemusìte ho natriet, zaleži odtoho, ze naco ho potrebujete :-) Ak donho mienite zakrucat nejake mäso či salat, tak je lepsie ho nechat bez masla. Ale ked ho podavate ako "chlieb" tak odporùcam ho potriet maslom. Naucila som sa to od švagrinky ;-P Hoci tá potiera chlieb, aj ked donho zakruca grilovane mäso, kedze maslo mu doda inú chut :-)
  5. Chlieb chuti vynikajuco aj takto sam o sebe ;-) Je vybornou prilohou ku grilovanemu mäsu, ale kludne môzte donho zakrutit hoci aj turecky syr :-)