Ekşili Patlıcan (dusený baklažán nakyslo - fotorecept)
Autor receptu: nazarboncuk
Baklažán je u nás doma "pečený varený". A to doslova. Vyskúšajte tento recept na dusený baklažán s paradajkami, cesnakom, petržlenovou vňaťou a citrónom. Na juhovýchode Turecka sa s podobným pokrmom stretnete často. Dusená zelenina na olivovom oleji sa podáva studená a perfektne osvieži počas horúcich dní. No a čo že je polovica februára :))
2 porcie |
30 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Baklažány umyjeme a pozdĺžne ošúpeme, tak ako na obrázku.
- Nakrájame ich na kocky a ponoríme na pol hodinu do osolenej vody. Zaťažíme ich tanierom aby zostali ponorené. Potom z nich vodu zlejeme a poriadne vyžmýkame.
- Cibuľu nakrájame na tenké plátky, cesnak roztlačíme. Do hrnca nalejeme olivový olej, pridáme cibuľu a cesnak, a na miernom plameni chvíľu (asi minútu) miešame. Pridáme ošúpané nakrájané paradajky, baklažán a citrónovú šťavu.
- Ochutíme soľou, korením, chilli a cukrom. Zamiešame, zvýšime teplotu a dusíme asi 5 minút. Potom pridáme nasekanú petržlenovú vňať a na miernom plameni dusíme asi 40 minút do mäkka.
- Toto jedlo sa tradične podáva vychladené posypané petržlenovou vňaťou a poliate olivovým olejom. Vy si ho vychutnajte aj teplé, tak či onak, je to veľmi chutné, hlavne netreba šetriť olivovým olejom, petržlenom a citrónovou šťavou :)
Dobrú chuť!