Zemiakové halušky

Džgance s makom a so slivkami

Autor receptu: redakcia

4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ošúpané zemiaky pokrájame a zalejeme teplou vodou, osolíme a varíme úplne domäkka. Pomocou pokrievky dve tretiny vody scedíme, zemiaky posypeme hrubou múkou, vareškou premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 15 minút spariť múku.
  2. Potom zo zemiakov a z múky vyšľaháme hladké cesto, ktoré udržiavame v teple.
  3. Tesne pred podávaní vykrajujeme džgance lyžicou namočenou v rozpustenom masle a kladieme ich priamo na tanier. Posypeme zmesou práškového cukru a mletého maku. Ozdobíme karamelizovanými slivkami (na panvici rozpustíme kryštálový cukor, pridáme polené slivky a necháme skaramelizovať). Polejeme rozpusteným maslom.