Zemiakové šúľance
Džgance (fotorecept)
Autor receptu: malenik
Toto jedlo si pamätám od dôb, keď som
sama ešte bola dieťaťom, naša babička toto
jedlo varila pod týmto názvom a veľmi
som si ho obľúbila.* Varieval ho u nás
doma aj môj tato.
Je to sýte, jednoduché a veľmi chutné
jedlo, ktoré rada varím aj mojim
stravníkom a veľmi im chutí a keď vidím
prázdne taniere, je TOP, čo viac si priať,
že? :-)
6 porcií |
60 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť. Očistíme, postrúhame na strúhadle najemno, zmiešame s vajíčkom, múkou a soľou. Hmotnosti sú orientačné, cesto musí byť kompaktné, nesmie sa lepiť. Sama to robím od oka. Nemiesime zas dlho, lebo vplyvom tepla rúk sa cesto bude lepiť viac a viac.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme šúľance, ktoré varíme v osolenej vode. Ak je tá možnosť, zapojíme do šúľania aj deti ?
- Šúľance sa varia. Keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľu nechám povariť a vyberám.
- Na masti opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a opečieme. Pridáme kyslú kapustu a zakryté podusíme do mäkka. Keď je kapusta mäkká, vypneme, pridáme uvarené šúľance, premiešame a je hotovo.
- Dobrú chuť!