Zemiakové šúľance

Džgance (fotorecept)

Autor receptu: malenik

Toto jedlo si pamätám od dôb, keď som sama ešte bola dieťaťom, naša babička toto jedlo varila pod týmto názvom a veľmi som si ho obľúbila.* Varieval ho u nás doma aj môj tato. Je to sýte, jednoduché a veľmi chutné jedlo, ktoré rada varím aj mojim stravníkom a veľmi im chutí a keď vidím prázdne taniere, je TOP, čo viac si priať, že? :-)

6
porcií
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť. Očistíme, postrúhame na strúhadle najemno, zmiešame s vajíčkom, múkou a soľou. Hmotnosti sú orientačné, cesto musí byť kompaktné, nesmie sa lepiť. Sama to robím od oka. Nemiesime zas dlho, lebo vplyvom tepla rúk sa cesto bude lepiť viac a viac. Na pomúčenej doske vyvaľkáme šúľance, ktoré varíme v osolenej vode. Ak je tá možnosť, zapojíme do šúľania aj deti ?
  2. Šúľance sa varia. Keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľu nechám povariť a vyberám.
  3. Na masti opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a opečieme. Pridáme kyslú kapustu a zakryté podusíme do mäkka. Keď je kapusta mäkká, vypneme, pridáme uvarené šúľance, premiešame a je hotovo.
  4. Dobrú chuť!