Džem z kôrky červeného melóna (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Vždy, keď som si kúpila červený melon, bolo mi ľúto, že polovica váhy melonu ide do koša ako odpad.Priniesla som recept, ktorý potvrdí, že odpad je iba veľmi malý..

240 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kúpila som si červený melon..
  2. Červenú dužinu som pokrájala na kocky a pekne zjedla.. čo sa nepojedlo, dala som do chladničky..
  3. z kôrky som odstránila tenkú zelenú vrstvu...
  4. a tak že, iba toto je u nás odpad a samozrejme jadierka...
  5. kôrku som pokrájala na malé kúsky 1x1 cm...odvážila, lebo robievam iba jednu dávku naraz...takže robím z 1 kg kôrky...na túto dávku ide 1 kg. cukru..zbytok, teda ďalší 1 kg som naložila do mikrotenového sáčku a uložila do mrazničky...keď sa nám minie tento výborný džem, uvaríme si ďalší, hoc aj počas zimy..
  6. pokrájané kocky som zaliala 5 litrami vody, pridala som 200 ml jablkového octu/môže byť aj vínny/ a všetko sa musí variť nie na silnom plameni 2 hodiny..
  7. po 2 hodinách, som uvarené kôrky vybrala sitkom z vrelej vody a opláchla pod studenou vodou..pripravila som si sirup: ma 500ml vody som dala 1 kg cukru a za stáleho miešania som uvarila sirup..pridala som do neho zcedené kôrky, šťavu z 1 celého citronu a aj kôrku som pokrájala na drobné kocočky a pridala do sirupu, 1 vanilkový cukor/ak máte lusk, ešte lepšie/toto všetko treba priviesť do varu a variť ďalšiu 1 hodinu..pomaly sa odparuje a hustne..urobila som na tanierik skúšku, potom som túto fajnotku plnila do pripravených umytých a vypláchnutých pohárov..z tejto dácky vyjdu 4 poháriky...zbytok som nechala v kompotovej miske na ochutnávku..
  8. ošúpaný citron...
  9. jablkový ocot..
  10. Pokial sa vám tento recept zapáčil a urobíte džem z melonovej kôrky, prajem vám dobrú chuť..