Ríbezľový džem

Džem z čiernych ríbezlí

Autor receptu: janikbj

Našla som veľa receptov na ríbezľový džem, ale na každom sa mi niečo nepozdávalo, tak som si vyskladala vlastný. Ukladám si, aby som o rok zase nemusela hodiny googliť a špekulovať a snáď sa pridá aj niekomu ďalšiemu :)

10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Umyté odstopkované ríbezle si rozmixujeme, ja som na to použila sekáčik na zeleninu. Zmiešame s cukrom, pomer si podľa chuti môžeme upraviť, ja mám rada džem kyselkavý, preto som použila na 1 kg ríbezlí 700 g cukru. Necháme chvíľu postáť, aby sa cukor roztopil alebo len poriadne premiešame a po menších častiach pomaly varíme (dobré je použiť liatinovú platňu alebo hrniec s hrubým dnom). Miešame často. Ak sa robí veľa peny, odoberáme ju a znížime plameň, aby džem nevrel veľmi prudko. Každú dávku necháme variť asi 10 min. Džem netreba redukovať, v pohároch krásne zhustne.
  2. Vriacim džemom plníme čisté poháre, uzavrieme, otočíme hore dnom a zabalíme do deky. Asi po pol hodinke poháre otočíme a v deke necháme do úplného vychladnutia. Z cca 4,5 kg ríbezlí mi vyšlo okolo 19 ks 3 dl pohárov.