Džem (bez želírovacích prípravkov)

Autor receptu: sovka62

Keď sa na trhu objavili želírovacie prípravky, s radosťou som po nich siahla. Som predsa moderná žena a nemusím všetko robiť ako moja mama. Džemy boli uvarené šup-šup, bola som veľmi spokojná. Žiaľ len do času, keď som nimi naplnila buchty. Upiekli sa síce, ale džem bol na plechu a buchty prázdne. Až vtedy mi zaplo, že želatína sa teplom rozpúšťa. Tak som sa vrátila ku klasike.

Suroviny

Postup

  1. Na džem môžme použiť skoro všetko ovocie okrem višní a čerešní. Tie obsahujú málo pektínu, ak z nich chceme džem, teba pridať asi štvrtinu ríbezlí. Ovocie nemá byť prezreté , aby rôsolovatelo a aby sa zachovali kúsky ovocia. Nepekné časti ovocia (nie napadnuté plesňou) odstránime. Odkôstkujeme, odstránime jadrince, väčšie plody prekrojíme.
  2. Pripravené ovocie presypeme cukrom, aby sa presladilo. Množstvo cukru upravíme podľa kyslosti ovocia (na jahody stačí 600 g na kg, na marhule 800 g na kg). Ovocie vrstvíme do kastróla na striedačku s cukrom, najviac cukru necháme na vrchnú vrstvu. Necháme stáť 24 hodín. Vtedy bude cukor až na malé zvyšky rozpustený a plody sčasti presladené. Do chladničky vložíme malý tanierik a necháme vychladiť do druhého dňa.
  3. Obsah kastróla dobre premiešame. Do ďalšieho širokého kastróla (asi 4 l) odoberieme približne 1 liter zmesi a varíme, kým sa za varechou nerobí cestička (tzn. že na chvíľu vidíme za varechou dno kastróla). Ak si nie sme isté, či je džem dosť hustý, kvapneme z neho na vychladený tanierik a vložíme do chladničky. O pár minút budeme vidieť, aký bude džem po vychladnutí.
  4. Uvarenú dávku vylejeme do hrnca, ktorý je tak veľký, aby sa do neho vošiel všetok džem (7-8 litrov). Postup opakujeme, kým neuvaríme všetko ovocie. Potom džem vo veľkom hrnci dobre premiešame, aby bol všade rovnaký a naplníme do pohárov. Zavrieme, na chvíľu obrátime, aby sa vysterilizovalo viečko a necháme chladnúť pod dekou do druhého dňa. Takýto džem vám z koláčov určite nevytečie.