Tatárska omáčka
Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Recept na majonézu som našiel na stránke toprecepty.cz. Návod na tatársku omáčku mám od kamaráta Brepty.
Zabudnite na kupovanú tatarku... Ako vyzerá vo finále uvidíte tu: https://youtu.be/-KtrGOtKCro
Postup
- Zásada č.1: Všetky suroviny na majonézu, najmä žĺtky a olej musia mať rovnakú, najlepšie izbovú teplotu! Preto je dobré si ich vytiahnuť pár hodín vopred z chladničky.
Zásada č.2: Žĺtky musia musia byť starostlivo oddelené od bielkov.
- Žĺtky osolíme štipkou soli a dobre metličkou vymiešame. Potom do nich zamiešame horčicu.
- Za stáleho šľahania metličkou pridávame najprv po kvapkách olej, každú kvapku starostlivo vmiešame a postupne pridávame ďalšie, až nám zmes hustne. Je to robota zdĺhavá ale poctivá. Dá sa použiť aj nožový mixér, ja som zostal pri klasike. Na konci pridáme citrónovú šťavu a dochutíme cukrom.
- Suroviny na tatársku omáčku pokrájame na menšie kúsky, pridáme citrónovú šťavu, kôru, worchester, mleté korenie, prípadne soľ... so soľou opatrne, sardela je slaná.
- Všetko dáme do mixéra a nahrubo rozmixujeme.
- Zmes pridáme do pripravenej majonézy, pridáme 1-2 KL horčice, prípadne nasekanú pažítku a petržlenovú vňať a dobre premiešame.
- Omáčku dáme do chladničky odležať minimálne na 1 hodinu, zostane krásne hustá.
- Majonéza sa dá pripraviť aj rýchlejšie a jednoduchšie, v nožovom mixéri, len treba pomaličky prilievať olej. Tu je verzia z mixéra.