Tatárska omáčka

Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Recept na majonézu som našiel na stránke toprecepty.cz. Návod na tatársku omáčku mám od kamaráta Brepty. Zabudnite na kupovanú tatarku... Ako vyzerá vo finále uvidíte tu: https://youtu.be/-KtrGOtKCro

4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Zásada č.1: Všetky suroviny na majonézu, najmä žĺtky a olej musia mať rovnakú, najlepšie izbovú teplotu! Preto je dobré si ich vytiahnuť pár hodín vopred z chladničky. Zásada č.2: Žĺtky musia musia byť starostlivo oddelené od bielkov.
  2. Žĺtky osolíme štipkou soli a dobre metličkou vymiešame. Potom do nich zamiešame horčicu.
  3. Za stáleho šľahania metličkou pridávame najprv po kvapkách olej, každú kvapku starostlivo vmiešame a postupne pridávame ďalšie, až nám zmes hustne. Je to robota zdĺhavá ale poctivá. Dá sa použiť aj nožový mixér, ja som zostal pri klasike. Na konci pridáme citrónovú šťavu a dochutíme cukrom.
  4. Suroviny na tatársku omáčku pokrájame na menšie kúsky, pridáme citrónovú šťavu, kôru, worchester, mleté korenie, prípadne soľ... so soľou opatrne, sardela je slaná.
  5. Všetko dáme do mixéra a nahrubo rozmixujeme.
  6. Zmes pridáme do pripravenej majonézy, pridáme 1-2 KL horčice, prípadne nasekanú pažítku a petržlenovú vňať a dobre premiešame.
  7. Omáčku dáme do chladničky odležať minimálne na 1 hodinu, zostane krásne hustá.
  8. Majonéza sa dá pripraviť aj rýchlejšie a jednoduchšie, v nožovom mixéri, len treba pomaličky prilievať olej. Tu je verzia z mixéra.