Fazuľové brownies

Dvojvrstvové fazuľové brownies (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Síce je vonku teplo a rozpáliť trúbu alebo sporák je skôr za trest, ničmenej sme mali v práci oslavu kolegyniek a tak trochu rozlúčku môjho odchodu, čo samozrejme viedlo k pečeniu ;) Už som skúšala pečenie z fazulí a síce to vždy dopadlo jedlo, nikdy to nebolo nič špeciálne. No, až do teraz, dvojvrstvový „brownies“, level dokonalosť! Tmavá vrstva je fazuľová, ale dokonalé kamuflovaná kvalitným kakaom. Vrchná vrstva je svieža v štýle „cheesecake“. Stojí za skúšku! :)

30
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najťažší krok - otvoriť konzervy fazuliek, zliať nálev a fakt dobre, niekoľkokrát ju prepláchnuť vodou.
  2. Fazuľku som presypala do mixéra (na dvakrát, lebo mám len malý chopper) a rozmixovala na čo najjemnejšiu kašu. Mixovala som to spolu s veľkým, riadne zrelým banánom, mliekom, kokosovým olejom (rozpusteným) a medom.
  3. Vedľa v miske som si nachystala všetky sypké suroviny - múku, kakao, prdopeč, štipku soli a čokoládový proteín (ten nemusí byť a pridáte o lyžicu-dve múky viac).
  4. Sypké suroviny som vmiešala metličkou do rozmixovanej fazuľovej zmesi.
  5. Vzniklo pomerne hutné tmavé cesto, do ktorého som ešte vmiešala nasekanú čokoládu a ktoré som následne preliala do formy - cca 20x25 cm.
  6. V miske som vyšľahala suroviny na bielu vrstvu s tým, že med som pridala podľa chuti až na záver. Vôbec neuškodí šupnúť tam vanilku, ale momentálne u mňa nebola "na sklade" :)
  7. Tvarohovú vrstvu som vyliala na hnedé cesto a rovnomerne roztrela.
  8. Piekla som na 170 stupňoch - radšej pomaličky - 40/45 minút, v podstate kým nezozlatla vrchná vrstva.
  9. Po upečení ho treba nechať dobre vychladnúť, aby sa dal pekne nakrájať, kľudne cez noc v chladničke.
  10. A výsledok? Hutná silne kakaová spodná časť (kolegyne niektoré tvrdili že málo sladká, niekomu to práve vyhovovalo :)). Vrchná časť príjemne svieža, a nabudúce by som dala kľudne dvojitú dávku z nej ;) Chute skvelo ladili. A doladenie jahôdkami? Asi to ani nemusím opisovať všakže?