Dvojfarebný kvet (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Tento kysnutý koláč som piekla rodičom miesto torty k ich výročiu sobáša. Dožili sa úctyhodného spoločného životného jubilea 59 rokov.
40 minút príprava |
50-60 minút na 170 °C |
Postup
- Cesto som si pripravila podľa tohto receptu:http://varecha.pravda.sk/recepty/dvojfarebne-kiflicky-fotorecept/56933-recept.html.
Ja som si ale nechala cesto vypracovať v pekárničke. Keď mi oznámila signálom pred skončením, keď sa pridávajú semienka a pod. tak som pekárničku odstavila, cesto som si vyložila na pomúčenú dosku a rozdelila som ho na polovicu. Z predpísaného oleja som si trochu nechala a v ňom som si zamiešala kakao. Polovicu cesta som vložila naspäť do pekárničky a zapla na dokončenie miesenia. Kakao sa pekne vmiesilo do cesta.
- Potom obidve cesta som na doske ešte zľahka prehnietla a zakryté nechala asi 15-20 min. postáť.
- Potom som si cesta rozdelila tak, aby som mala 8 kúsky rovnaké a 4 troška menšie. /nevážila som, len od oka/.
- Dve svetlé a dve tmavé cesta som rozvaľkala do kruhu, v šírke plechu a striedavo som ich
- uložila na seba, ale každé som maslom pomastila a jemne posýpala vanilkovým cukrom.
- Nakoniec som jemne prešla valkom,
- cesto preložila na pomastený plech a asi 4 cm. od okraja narezala, viď. obrázok. Každý trojuholník preložila cez kruh.
- Dalšie štyri cesta som pripravila obdobne,
- ale už som celé rozkrojila.
- Potom som trojuholníky ukladala tak, aby sa striedal tmavý so svetlým do kruhu.
- Zo zvyšných troch som obdobne pripravila menší kruh,
- a tmavé cesto som si valčekom narezala,
- uložila na cesto, okraj orezala
- a pekne uložila do stredu. Celý koláč som potrela maslom a nechala asi 20 min podkysnúť. Medzi tým sa rúra nahreje a tesne pred pečením ešte pekne potrem rozšľahaným žĺtkom a upečiem.
- Upečený.
- Tu sú naší jubilanti.