Dvojfarebný kvet (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Tento kysnutý koláč som piekla rodičom miesto torty k ich výročiu sobáša. Dožili sa úctyhodného spoločného životného jubilea 59 rokov.

40 minút
príprava
50-60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto som si pripravila podľa tohto receptu:http://varecha.pravda.sk/recepty/dvojfarebne-kiflicky-fotorecept/56933-recept.html. Ja som si ale nechala cesto vypracovať v pekárničke. Keď mi oznámila signálom pred skončením, keď sa pridávajú semienka a pod. tak som pekárničku odstavila, cesto som si vyložila na pomúčenú dosku a rozdelila som ho na polovicu. Z predpísaného oleja som si trochu nechala a v ňom som si zamiešala kakao. Polovicu cesta som vložila naspäť do pekárničky a zapla na dokončenie miesenia. Kakao sa pekne vmiesilo do cesta.
  2. Potom obidve cesta som na doske ešte zľahka prehnietla a zakryté nechala asi 15-20 min. postáť.
  3. Potom som si cesta rozdelila tak, aby som mala 8 kúsky rovnaké a 4 troška menšie. /nevážila som, len od oka/.
  4. Dve svetlé a dve tmavé cesta som rozvaľkala do kruhu, v šírke plechu a striedavo som ich
  5. uložila na seba, ale každé som maslom pomastila a jemne posýpala vanilkovým cukrom.
  6. Nakoniec som jemne prešla valkom,
  7. cesto preložila na pomastený plech a asi 4 cm. od okraja narezala, viď. obrázok. Každý trojuholník preložila cez kruh.
  8. Dalšie štyri cesta som pripravila obdobne,
  9. ale už som celé rozkrojila.
  10. Potom som trojuholníky ukladala tak, aby sa striedal tmavý so svetlým do kruhu.
  11. Zo zvyšných troch som obdobne pripravila menší kruh,
  12. a tmavé cesto som si valčekom narezala,
  13. uložila na cesto, okraj orezala
  14. a pekne uložila do stredu. Celý koláč som potrela maslom a nechala asi 20 min podkysnúť. Medzi tým sa rúra nahreje a tesne pred pečením ešte pekne potrem rozšľahaným žĺtkom a upečiem.
  15. Upečený.
  16. Tu sú naší jubilanti.