Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Nie vždy je treba pripraviť dusené hovädzie rezne z tých najdrahších kusov a napriek
tomu môžu byť veľmi chutné. Mala som doma krásny móčing, z ktorého som nakrájala
rezne a pomaly som ich dusila, rezne boli mäkkučké, šťavnaté, priam sa rozplývali na
jazyku a vynikajúca šťavička úžasnej chuti, bola hustá z rozpadnutej cibule a rôsolovittá
z rozpusteného gleju, ktorý sa uvoľnil z mäska pomalým dusením. Ponúkam vám tento
výborný recept :-)
4 porcie |
30 minút príprava |
120 minút na 70-80 °C |
Postup- Hovädziu glejovku som umyla, osušila a odkrojila som mäsko z bokov, aby mi zostal len pekný súvislý stred. Odkrojené časti som použila do iného varenia. Hovädzia glejovka sa tiež nazýva ako nožina po slovensky, móčing z nemčiny, kližka je český názov.
- Stred glejovky som pokrájala na rezne o hrúbke asi 1 cm, po obvode som ich narezala, aby sa pri opekaní nekrútili a naklepala som ich.
- Rezne som z oboch strán osolila a ...
- ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nechala som ich chvíľu odpočívať.
- Potom som ich obalila v hladkej múke z oboch strán a...
- ...postupne ukladala na tanier.
- V múke obalené rezne som opiekla prudko na rozpálenej bravčovej masti do červena z oboch strán, kým sa na povrchu nevytvorila chrumkavá kôrčička.
- Opečené rezne som vybrala na tanier.
- Vo výpeku som orestovala domácu údenú slaninku pokrájanú na prúžky.
- Pridala som pokrájanú cibuľu na kocky a orestovala som ju do sklovita.
- Na cibuľu som pridala cesnak pokrájaný na plátky a domácu paradajkovú šťavu, krátko som spolu všetko orestovala, kým sa cesnak pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty za stáleho miešania.
- Pridala som sladkú mletú červenú papriku,
- ...rozmiešala som ju a nechala úplne rozpustiť.
- Podliala som horúcim domácim hovädzím vývarom a nechala znovu vydusiť až na tuk, celý postup som opakovala 3x, podobne ako pri perkeltoch, cibuľa sa týmto rozpadne, zahustí a ochutí výslednú šťavu.
Ak nemáte po ruke domáci hovädzí vývar, požite horúcu vodu, ale v žiadnom prípade vývar pripravený z hovädzej kocky či bujónu, nekazte chuť jedla nijakou umelinou!
- Pridala som opečené rezne a podliala som horúcim vývarom asi do výšky rezňov a...
- ...prikryté na miernom plameni som pomaly dusila do zmäknutia rezňov - asi 120 minút, pričom som podľa potreby vždy podliala malým množstvom hovädzieho vývaru a premiešania, aby sa rezne neprichytili o dno hrnca.
- Na záver som pridala majoránku, premiešala a nechala krátko prevrieť spolu.
- Servírovala som horúce, na hniezdo zo zemiakovej kaše som položila rezeň, ktorý som podliala šťavou z mäska. Mäsko sa priam rozplýva na jazyku, je mäkkučké, šťavnaté, nerozvarené s jemnou chrumkavou kôrčičkou na povrchu a hustou rôsolovitou šťavičkou, vynikajúcej chuti po údenej slaninke a ostatných použitých surovinách, hustej z rozpadnutej cibule a z rôsolu z glejovky.
|