Dusené bravčové zapečené na zeleninových zemiakoch (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Ako sa vraví, z mála veľa, Kúsok bravčového stehna, zemiaky, zelenina, za málo práce veľa muziky. A chutnej. A ešte sa stihnete ísť aj okúpať :)

Postup

  1. Bravčové mäso (stehno, pliecko, krkovičku) pokrájame na väčšie kocky a udusíme na cibuli, bravčovej masti ochutené soľou a mletým čiernym korením. Podlievame minimálne.
  2. Medzitým si uvaríme zemiaky so soľou a troškou rasce nie celkom domäkka, stačí tak na polo-mäkko.
  3. Zapekací pekáč trošku pokvapkáme olivovým olejom (resp. čím chcete), vhodíme naše predvarené zemiaky. Pridáme petržlenovú vňať a pár plátkov masla. Ešte sa z nich parí.
  4. Kým sa varili zemiaky, som si nakrájala zeleninu: 2 papriky, 1 paradajku a 1 väčšiu uhorku s vydlabaným stredom, na skúšku. Na dochutenie 3 strúčky cesnaku a 2 mini chilli papričky. Dá sa určite kombinovať rôzna iná zelenina aj huby.
  5. Nakrájanú zeleninu pridáme do pekáča k zemiakom, dosolíme a premiešame.
  6. Na zemiakovo-zeleninovú zmes príde udusené mäso aj so šťavou.
  7. Posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť na cca 30 minút. Treba sledovať podľa rúry. Keď je syr pekne zlatý, je to hotové.
  8. Takto to vyzerá a takto vonia.
  9. Nič nové na svete, ale v lete, keď máme kopec iných aktivít, rada takto varím, v jednom pekáči. Pohľad zblízka.
  10. Už som len dorobila ultrarýchly uhorkový šalát (uhorky, soľ, MČK, cesnak, trošku cukru, citrónová šťava a neodmysliteľný kôpor). Nie je to veľmi vidno, ale cesnak som pokrájala nahrubo, ako keď krájate jablká do koláča alebo zemiaky na rosti. Páči sa mi takto viac, aj chutí to lepšie, ako keď je pretlačený.
  11. Porcia pre môjho Dr. Evorubača. Naozaj si pochutnal, verím, že aj vy, ak skúsite. A hurá do tej vody :)