Dusená zelenina s tofu

Autor receptu: martinis

Dusená pestrá zeleninová zmes s hráškom, údeným tofu a paprikovou pastou.

1
porcia
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zelenina je základom mojej kuchyne a tofu sa radí k mojim najobľúbenejším surovinám, takže ich kombinácia nemôže priniesť nič iné, než úspech. Dusenú zeleninu si zvyknem pripravovať ako prílohu k mäsu alebo cestovinám, a výborne chutí aj samostatne - pripravená na bylinkách, masle, cibuľke a troške vína, dochutená ostrou paprikovou pastou. Vyskúšajme ju teda pripraviť spolu, priatelia :)
  2. Najprv si pripravíme zeleninu. Množstvo si uspôsobte podľa chuti, no počítajte s tým, že zelenina dusením svoj objem zmenšuje. Využite mrazenú, sterilizovanú alebo čerstvú - je to na aktuálnom stave vašej chladničky a zásob ;) Jednoducho povedané : skombinujte, čo máte radi, môžem vám doporučiť svoju zmes - mrkva, biela paprika, kúsok bielej redkvičky, polovica póru, paradajka a zopár ružičiek brokolice. Zeleninu poumývame, očistíme a pokrájame.
  3. Všetko budeme dusiť na základe z restovanej cibuľky, takže jednu malú si očistíme a nakrájame na jemné kocky, ktoré krátko restujeme na lyžici masla. Pridáme všetku zeleninu, osolíme štipkou soli, okoreníme mletou červenou paprikou a tymiánom, premiešame, podlejeme len troškou vody a prikryté dusíme.
  4. Na porciu budeme potrebovať polovicu balenia údeného tofu - teda 80 g. Pokrájame ho na kocky. Pripravíme aj hrášok - vzhľadom na ročné obdobie opäť siahneme po mrazenom či konzervovanom, teda po domácich zásobách z leta :)
  5. Ak je hrášok aj tofu pripravené, k zelenine pridáme lyžičku ostrej paprikovej pasty. Ja mám špeciálnu gulášovú z Maďarska, ktorá je poridne "čípoš", ale ja mám ostré chute rád ;) Ak takúto pastu nemáte a nepodarí sa vám ju ani zohnať, dajte miesto nej feferónku alebo dva strúčiky cesnaku, ktoré zelenine dodajú jemnú pikantnosť. Podlejeme aj dvoma či troma lyžicami bieleho vína a dusíme ešte krátku chvíľu.
  6. Do panvice prisypeme tofu, hrášok, okoreníme čerstvo namletým čiernym korením, premiešame a odstavíme. Naservírovanú zmes na tanieri ozdobíme nasekanou vňaťou z jarnej cibuľky a čestvými lístkami petržlenovej vňate. Ak chcete, môžte podávať aj posypané syrom alebo s troškou nastrúhaného chrenu, ale mne najviac chutí takto, "na prírodno" ;)
  7. Takúto večeru oceníte, ak už nemáte chuť na mäso, alebo sa chcete potešiť niečim chutným a najmä farebným. Jemná zeleninová zmes, v pozadí pikantnosť paprikovej pasty a kocky údeného tofu - to je dobrota ;-)
  8. Môj tip : Včera som spustil svoj nový blog, kde v najbližšej dobe taktiež nájdete moje recepty, ale aj recenzie rôznych surovín, tipy a triky do kuchyne na rýchlejšie a zdravšie varenie či moje názory na súčasné stravovanie v spoločnosti a prístup k nákupu potravín. Takže ak vás zaujímajú moje recepty, môžte si popri našej skvelej Vareche sem - tam kliknúť aj na www.martins-kok.webnode.sk :)