Dusená zelená fazuľka s cesnakovým jogurtom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Táto velmi chutná a zároveň aj veľmi zdravá príloha ktorá je väčšinou kmäsitým jedlám,je od mojej tureckej švagrinej.U turkov je veľmi obľúbená,čiuž ako príloha alebo len tak s chlebíkom.My doma to proste milujeme...

6
porcií
60 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Teraz sauž dá vobchodoch kúpiť čerstvá turecká zelená fazula,ale môže byť aj slovenská,len nech nemá tie ´vlasy´na krajoch pozdlž,asi by nás chuť prešla keby sme ich vústach zacítili.Ale môžte použiť aj mrazenú fazulku a papriku akoja teraz,"zimná zásoba".Takže fazulu pokrájame asina veľkosť 2cm,papriku na väčšie kocky,a cibulu na normálne kocky :-).
  2. Cibulu s paprikou prudko opečieme na oleji,aby chytila kde-tu peknú hnedkastú farbu.
  3. Potom knej pridáme fazulku,osolíme tolko čo fazula vpije,lebo na konci tam ide ešte vegeta takže nepresoľme!Premiešme,podlejeme asi 1dl vody a zakryté dusíme do mäkka,pravdaže za občasného miešania a kontrolovania :-)
  4. Zatiaľ kým sa nám fazuľka dusí,si pripravíme jogurt s cesnakom.Ato tak,že nastrúhaný cesnak a soľ zmiešame s jogurtom,soľ nechsi dá každý podľa svojej chuti.Je lepší nato kyslejšý jogurt,ale ak sanám taký nepodarilo kúpiť pridajme trocha citronovej šťavy.
  5. Ked je naša fazula už mäkkučká,s varechou jutak dopoly rozmačkáme,ale nie celkom.Pridáme trocha vegety a dáme na plný plyn aby nám šťava celkom vyvrela a fazula sa nám trochu popiekla.Akoked restujete cibulu,rýchlo nech chytí sem-tam farbu,ale čije správne a dosť popečená zistíte aj podla jej vôňe.Bez toho opečenia to nedá tú pravú skvelú chuť..
  6. Hotovú fazulu dáme na tanier,niekto má rád s jogurtom a niekto zasa bez,no hlavne nech chutí :-) !! Podávam ju s mäsitými jedlami alebo len tak s chlebíkom,čiuž samým alebo niakou paštekou namazaným.Tak či tak,všeliako je skvelá...Prajem dobrú chuť :-)