Dusená kapusta (fotorecept)

Autor receptu: jerica

K dobrej pečenej kačke , je dobrá aj dusená kapustička , ale k fotoreceptu pečenej kačice , som nedala prípravu kapusty , dokladám zvlášť, ako som ju robila , nič nové pod slnkom, takto robievala moja babka , moja mama , čo iné , aj ja, možno robievate tak ako ja , možno ináč , alebo , k pečenej kačke máte radšej lokše .

10
porcií
10 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. kapustu nastrúham na slížiky , posolím,
  2. nasypem kmín, zvyknem dať drvený, množstvo podľa toho ako kto má ako rád , ja tak primerane , ani veľa ale ani málo,
  3. dobre zľahka premiešam , odložím na bok , pripravím cibuľku
  4. cibuľu nakrájanú na kolieska , na masti prehrejem!! neprepečiem,
  5. do prehriatej cibule , postupne zľahka vmiešam , pridávam kapustu ,
  6. v hrnci sa pomaly dusí kapusta , postrúham dve očistené jabĺčka,
  7. po pár minútach dusenej kapusty pridám (vmiešam) postrúhané jablká ,
  8. spravím karamel , jedna pol.lyžica cukru , dala som hnedý cukor
  9. na roztopený cukor nalejem trochu vody , nechám zovrieť , tak dám na dusenú kapustu ,
  10. krátko nechám dusiť, mám radšej , keď kapusta nie je veľmi rozvarená , ale to záleží na každom , ako kto má rád,
  11. na podusenú kapustu posypem na sucho , jednu polievkovu lyžicu , zemiakovy škrob , dobre premiešam ,
  12. po premiešaní , pridám jednu pol.lyžicu octu , tak zastavím ďaľšie mäknutie kapusty pri dodusení, (( ocot si dá každý , ako mu vyhovuje podľa vlastnej chuti ))
  13. prilejem horúcu vodu , málo nad okraj podusenej kapusty , nechám mierne povariť
  14. hotovú už len ochutnám , nebolo treba ničím dochucovať , bola výborná ,