Dunajská štrúdľa

Autor receptu: redakcia

30 minút
príprava
20-25 minút
na 190 °C

Postup

  1. Na dosku dáme múku, nastrúhame tuk, pridáme vajce a žĺtok, vodu a ocot. Najprv pomocou noža zapracujeme suroviny a po chvíli ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na 4 alebo 8 dielov (podľa veľkosti štrúdle) a každý diel vyvaľkáme na obdĺžnik asi 1 – 1,5 mm hrubý.
  2. Posypeme troškou strúhanky a na strúhanku poukladáme nastrúhané jablká, pričom necháme asi 2 cm okraje voľné. Na jablká nasypeme škoricový a vanilkový cukor, pridáme oriešky, hrozienka alebo mandle a na záver opäť posypeme strúhankou.
  3. Štrúdľu zabalíme do valčeka, ďalšie strany cesta cez seba prehneme, okraje stlačíme a stočíme dospodu. Štrúdle položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 190° C asi 20 – 25 minút. Po vychladnutí pocukrujeme.