Dunajská štrúdľa
Autor receptu: redakcia
30 minút príprava |
20-25 minút na 190 °C |
Postup- Na dosku dáme múku, nastrúhame tuk, pridáme vajce a žĺtok, vodu a ocot. Najprv pomocou noža zapracujeme
suroviny a po chvíli ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na 4 alebo 8 dielov (podľa veľkosti štrúdle) a každý diel vyvaľkáme na obdĺžnik asi 1 – 1,5 mm hrubý.
- Posypeme troškou strúhanky a na strúhanku poukladáme nastrúhané jablká, pričom necháme asi 2 cm okraje voľné. Na jablká nasypeme škoricový a vanilkový cukor, pridáme oriešky, hrozienka alebo mandle a na záver opäť posypeme strúhankou.
- Štrúdľu zabalíme do valčeka, ďalšie strany cesta cez seba prehneme, okraje stlačíme a stočíme dospodu. Štrúdle položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 190° C asi 20 – 25 minút. Po vychladnutí pocukrujeme.
|