Ďumbierový ekrazit

Autor receptu: mt

Nikde som nenašiel recept, ako vytiahnuť z ďumbiera to najlepšie do sirupu, tak som to pred pár rokmi skúsil na spôsob, ako robievame púpavový med. A podarilo sa. Do varenia aj do čaju mi ďumbier príde príliš aromatický, toto je ale úplne iná sila. Je fantastický hlavne na prechodné obdobia, keď nádherne zahreje. A samozrejme je plný vitamínov a minerálov. Dá sa piť len tak, alebo do čohokoľvek, čo znesie ostrú chuť...

99
porcií
10 minút
príprava
60 + 75 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ďumbier nastrúhame na hrubom trelci. Ja ho robievam tak raz do roka a hodne z toho mi poberú známi, tak ho dávam viac, tak 2 - 3 kilá. Samozrejme, dá sa to robiť a akýmkoľvek množstvom.
  2. Zalejeme vodou, aby to bolo celé ponorené - na to moje množstvo to bolo cca 2,5 litra a hodinu necháme jemne vrieť na veľmi miernom ohni. Uvarené necháme postáť do druhého dňa.
  3. Po jednodňovom odstátí zmes precedíme, najlepšie cez gázu, pridáme cukor, ten nám to zakonzervuje. Množstvo podľa chuti - čím menej cukru, tým je chuť ostrejšia a tým menej je kalórií. Varíme na miernom ohni tak, aby to neprskalo a aby sa celý objem zahustil na 2/3 až polovicu pôvodného objemu - podľa toho, aký hustý sirup chcete mať.
  4. Keď nám to vychladne, už len prelejeme do fľaštičiek alebo zaváračiek. Odporúčam širšie hrdlo - ľahšie sa otvárajú, keď časom stuhne cukor vo víčku.