Ďumbierový ekrazit
Autor receptu: mt
Nikde som nenašiel recept, ako vytiahnuť z ďumbiera to najlepšie do sirupu, tak som to
pred pár rokmi skúsil na spôsob, ako robievame púpavový med. A podarilo sa. Do
varenia aj do čaju mi ďumbier príde príliš aromatický, toto je ale úplne iná sila. Je
fantastický hlavne na prechodné obdobia, keď nádherne zahreje. A samozrejme je plný
vitamínov a minerálov. Dá sa piť len tak, alebo do čohokoľvek, čo znesie ostrú chuť...
99 porcií |
10 minút príprava |
60 + 75 minút tepelná úprava |
Postup
- Ďumbier nastrúhame na hrubom trelci. Ja ho robievam tak raz do roka a hodne z toho mi poberú známi, tak ho dávam viac, tak 2 - 3 kilá. Samozrejme, dá sa to robiť a akýmkoľvek množstvom.
- Zalejeme vodou, aby to bolo celé ponorené - na to moje množstvo to bolo cca 2,5 litra a hodinu necháme jemne vrieť na veľmi miernom ohni. Uvarené necháme postáť do druhého dňa.
- Po jednodňovom odstátí zmes precedíme, najlepšie cez gázu, pridáme cukor, ten nám to zakonzervuje. Množstvo podľa chuti - čím menej cukru, tým je chuť ostrejšia a tým menej je kalórií. Varíme na miernom ohni tak, aby to neprskalo a aby sa celý objem zahustil na 2/3 až polovicu pôvodného objemu - podľa toho, aký hustý sirup chcete mať.
- Keď nám to vychladne, už len prelejeme do fľaštičiek alebo zaváračiek. Odporúčam širšie hrdlo - ľahšie sa otvárajú, keď časom stuhne cukor vo víčku.