Dulové želé

Dulové želé v čokoláde

Autor receptu: redakcia

Na dule sa už takmer zabudlo a je to veľká škoda. Hoci sa toto ovocie nedá jesť surové, ako zaváranina, lekvár či želé chutí veľmi lahodne.

24 ks
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Dule majú na povrchu jemný, vatový poťah, ktorého ich zbavíme, keď ho najskôr utrieme utierkou a potom plody umyjeme. Dule nakrájame na kocky, dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút, kým nezmäknú.
  2. Potom dule rozmixujeme ponorným mixérom. Masu prelejeme do hrnca, pridáme cukor, čerstvo vytlačenú šťavu z jedného pomaranča a dvoch citrónov. Miešame hodinu a pol až dve hodiny, kým sa neodparí zvyšná tekutina, masa musí zhustnúť. Nakoniec pridáme med.
  3. Zmes nalejeme do košíčkov alebo do dezertných pohárikov.
  4. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli.
  5. Do dulových košíčkov vložíme oriešky a zalejeme roztopenou čokoládou. Spotrebujeme do troch dní. Je to delikatesa.