DULA známa - neznáma ( fotorecept )

Autor receptu: kata50

Kata50 Keď som 11. mája 2011 pridávala postup na spracovanie duly nemala som k dispozícii fotopostup. Svoj sľub, chcem splniť a teraz, keď nám dula krásne dozrieva vám ho ponúkam.

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Umyté ovocie si očistíme od šupky a jaderníka a pokrájame na štvrtinky. Kladieme do nádoby s vodou, aby veľmi nestmavelo.
  2. Potom si ho pokrájame na kúsky cca 2-2,5 cm a dáme do hrnca .
  3. Ovocie podlejeme vodu, aby sa zo začiatku varenia nepripaľovalo. Prikryjeme pokrievkou a dusíme. Občas premiešame.
  4. Ovocie sa pekne rozvarí a vtedy pridáme cukor. Množstvo, ktoré udávam je orientačné. Záleží od zrelosti ovocia a od vašej chuti, či si pridáte viac-menej cukru. Za stáleho miešania a pomalého varenia ( ovocná kaša veľmi buble ) rozpustíme cukor a môžeme plniť poháre.
  5. Táto ovocná kaša slúži ako polotovar na rôzne ovocné koláče, natrie sa pod tvarohové a tukové krémy, do závinov, štrúdle, buchiet ....kde vás len napadne. Sklá zavíčkujeme a krátko sterilizujeme pri bode varu.
  6. Ak si časť tohto uvareného ovocia necháte, rozmixujete ponorným mixérom a ešte chuťovo cukrom upravíte - máte super krémovú detskú výživu. Alebo ešte trochu zahustiť varením ( zredukovať ) a dostanete lekvár. Vianočka s maslom a týmto lekvárom je nezabudnuteľná :-))
  7. Keď si budete vyberať ovocie dulu, snažte sa o pekné žlté-dozreté kúsky. Sú krásne voňavé a nepotrebujú na svoje spracovanie nič okrem cukru. Ostatné plody si položte na misu do izby a nebudete potrebovať žiadne drahé osviežovače vzduchu. Krásne vám prevonia aj vnútrajšok skrine, šatníka... Nech sa podarí :-))