Dukátové buchtičky (vegan)
Autor receptu: veganvidya
"Dukátky" som nejedla už asi desať rokov. S manželom sme si ich pred pár dňami veľmi úspešne pripomenuli :-) Inšpirácia Cukroví a moučníky tentokrát zdravě!
Postup
- Rastlinné mlieko trochu zohrejeme - nesmie byť horúce.
- Zmiešame suché prísady, v mise ich zhrnieme na kôpku. V strede urobíme jamku, do ktorej postupne nalievame olej a rastlinné mlieko. Vždy nalejeme iba časť tekutiny a pomaly varechou zapracúvame, až nám vznikne vláčne cesto. Podľa kvality múky budeme možno musieť pridať viac/menej tekutiny. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
- My sme piekli na polovičnom plechu - z vykysnutého cesta vytvoríme štyri valčeky dlhé ako plech/pekáč/forma. Položíme ich vedľa seba na plech s papierom na pečenie. Valčeky medzi sebou namažeme olejom. Prekrojíme ich ešte priečne - vzniknú nám buchtičky. Ak chcete menšie buchtičky, môžete urobiť tenšie valčeky, ktoré sa vám zmestia na väčší plech. Postup je inak rovnaký.
- Necháme ešte podkysnúť. Pečieme pri 220 C asi 15 - 20 minút.
- Medzitým si pripravíme vanilkový krém: z celkového množstva rastlinného mlieka odoberieme trochu, aby sme mohli rozmiešať pudingový prášok. Zvyšné rastlinné mlieko a všetok cukor necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka prilejeme pudingový prášok rozmiešaný v mlieku. Povaríme asi 1 minútu. Do uvareného krému dáme rastlinný tuk.