Dukátové buchtičky ( fotorecept )

Autor receptu: mariaklara

Ďalšie piatkové jedlo, moje vnúčatá ho milujú. Je to vlastne to isté cesto, ako na lekvárové buchty. Recept som mala v tejto podobe odfotený už asi rok, preto sa mi ho nechcelo meniť. V utorok som postup robila podľa @diabambulka.

5 - 6
porcií
15 - 20 minút
príprava
12 - 18 minút
na 180- 150 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny:
  2. Na spodok do misky dáme štipku soli, múku preosejeme, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme med a rozdrobené droždie, na to nalejeme asi 2 PL vlažného mlieka.
  3. Keď už máme kvások nakysnutý, prilejeme zvyšné mlieko, vodu a olej. Vypracujeme vláčne cesto.
  4. V kyske nám vykysne za 5 - 10 min. asi takto.
  5. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku, robíme šulky, a krájame malé kúsky dlhé asi 3 cm. Keď ich kladieme na plech alebo pekáč, potierame ich olejom, aby sa nezlepili.
  6. Ešte ich asi 10 - 15 min. necháme podkysnúť, vkladáme ich do predhriatej rúry. Rúra má byť zohriata na 180°C. Tak ich pečieme asi 8 - 10 min., potom rúru znížime na 150°C 3 - 5 min., plech ( pekáč ) môžeme otočiť a pečieme ešte asi na 125°C 3 - 5 min.
  7. Po vybratí z rúry ich potrieme olejom, prikryjeme papierom a utierkou. Necháme vychladnúť.
  8. Nesmieme zabudnúť na plnku: Odlejeme si 100 ml mlieka, pridáme Zlatý klas, vanilkový cukor, pár kvapiek rum. esencie a žĺtok - zamiešame. Bielok dáme do druhej nádoby - vyšľaháme.
  9. Mlieko s cukrom necháme zovrieť a opatrne prilievame mlieko so Zlatým klasom, vznikne nám redší puding.
  10. Potom pridáme vyšľahaný bielok a opatrne primiešame do pudingu. ( v chladničke som mala ešte 1 bielok, preto sa vám to bude zdať na fotke veľa ).
  11. Vznikne ľahučká pudingová kaša. Tu vám pripomínam, po dovarení neoblizujte varešku, lebo vám puding zredne!!!