Drienkový lekvárik starej mamy (fotorecept)
Autor receptu: iris12345
Tento rodinný recept máme od mojej prastarej mamy. Hľadala som recept na internete, ale vo všetkých sa drienky vykôstkovávajú alebo pasírujú. Takýto som nenašla, preto sa chcem s Vami oň podeliť.
Postup
- Lekvár budeme variť len z drienok,ktoré popadajú na zem, pretože drienky zo stromu by boli kyslé . Umyjeme ich a dáme do väčšieho hrnca asi 5 cm od vrchu (pri varení budú kypieť) a zalejeme vodou.
- Varíme 30 minút, dávame pozor aby nevykypeli.
- Scedíme. Netlačíme, nepasírujeme, len necháme stiecť. Vyvarené drienky zahodíme, použijeme len šťavu.
- Odmeriame koľko nám stieklo šťavy, ja som mala 5 litrov. Na liter šťavy dáme 800g cukru. Necháme rozpustiť. Môžeme aj do horúcej, skôr sa roztopí.
- Do panvice dáme cca 8 naberačiek osladenej šťavy a varíme 8-10 minút, podľa toho, aký hustý chceme lekvárik mať. Ja varím 8 min, dá sa pekne natrieť na tortu. Tuhší sa už zle rozotiera. Môžete si odobrať lyžičku na tanierik, nechať ochladnúť a čas si upraviť.
- Naplníme pohár, uzavrieme a šup s ním hore dnom pod deku.