Drienkový lekvárik starej mamy (fotorecept)

Autor receptu: iris12345

Tento rodinný recept máme od mojej prastarej mamy. Hľadala som recept na internete, ale vo všetkých sa drienky vykôstkovávajú alebo pasírujú. Takýto som nenašla, preto sa chcem s Vami oň podeliť.

Suroviny

Postup

  1. Lekvár budeme variť len z drienok,ktoré popadajú na zem, pretože drienky zo stromu by boli kyslé . Umyjeme ich a dáme do väčšieho hrnca asi 5 cm od vrchu (pri varení budú kypieť) a zalejeme vodou.
  2. Varíme 30 minút, dávame pozor aby nevykypeli.
  3. Scedíme. Netlačíme, nepasírujeme, len necháme stiecť. Vyvarené drienky zahodíme, použijeme len šťavu.
  4. Odmeriame koľko nám stieklo šťavy, ja som mala 5 litrov. Na liter šťavy dáme 800g cukru. Necháme rozpustiť. Môžeme aj do horúcej, skôr sa roztopí.
  5. Do panvice dáme cca 8 naberačiek osladenej šťavy a varíme 8-10 minút, podľa toho, aký hustý chceme lekvárik mať. Ja varím 8 min, dá sa pekne natrieť na tortu. Tuhší sa už zle rozotiera. Môžete si odobrať lyžičku na tanierik, nechať ochladnúť a čas si upraviť.
  6. Naplníme pohár, uzavrieme a šup s ním hore dnom pod deku.