Dôme de chocolat avec ses fraises

Autor receptu: sisok

Jeden veľmi jedoduchý ale efektný dezert. Cieľom bolo hlavne zvládnuť hemisféry a na 3.pokus vysli. Ak doma nemáte silikónové formy takéhoto tvaru, môžete použiť čo máte. Radím však silikón a väčší objem.

6
porcií
50 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tento recept,hlavne hemisféry, prešli viacerými neúspešnými testami. Viacero receptov, viacero postupov, tak som nakoniec našla ten môj. Čokoládu s vysokým obsahom kakaa si roztopíme vo vodnom kúpeli. Na slabom až strednom stupni a často miešame, aby sa čokoláda nespálila a nezhorkla. Klasickým kuchynským štetcom natrieme každú silikonovú hemisféru z vnútornej strany, Okraje na hladko zrežeme, aby to malo na konci estetický hladký okraj. Silikonovú formu vložíme do mrazničky. Po 5 minútach formu vyberieme a znovu natrieme roztopenou čokoládou. Ja som dala min 4 vrstvy - čokoládová škrupinka musí byť dostatočne solídna, aby nepraskla, ale zároveň dostatočne tenká, aby pukala pod lyžičkou. Práve preto tie 3 pokusy :)
  2. A teraz náplň do čokoládových škrupiniek. Zohrejeme si 25cl smotany na šlahanie (v FR je to créme liquide). Horúcu smotanu nalejeme na 3 krát na nadrobno nakrájanú čokoládu. Čokoláda sa roztopí vďaka jej vysokej teplote. Vznikne krásne hladká čokoládová hmota. Necháme vychladnúť. Medzičasom si vyšľaháme zvyšných 25cl šľahačky. Vyšľahanú šľahačku pridáme na viackrát do vychladnutej čokoládovej zmesi. Hlavne jemne, aby nám hmota držala prianú hustotu.
  3. Čokoládové škrupinky, hemisféry, si naplníme do polovice čokoládovou penou. Keď sme v polovici hemisféry vyložíme jahodami (ovocím podľa chutim najlepšie je však červené ovocie) a doplníme hemisféru po okraj našou čokoládovou ganache. Hemisféru otočíme a necháme na tanieri v chladničke stuhnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a ozdobíme podľa vlastnej predstavivosti.