Domáci tvaroh (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Minulý týždeň bol manžel zobrať na družstve čerstvé mlieko. Vzal ho 2 litre. Pýtal sa ma , či by som z neho nespravila tvaroh. Ten tvaroh bol taký dobrý, že sme ho na posedenie zjedli samotný. Mlieko sa tu predáva len v piatok a v sobotu. Túto sobotu vzal 4 litre. Dnes som z neho urobila tvaroh.

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ráno nadojené mliečko manžel kúpil na družstve. Boli ho 4 litre.
  2. Preliala som ho do väčšieho hrnca, nechala som ho na kuchynskej linke skysnúť. Na druhý deň som z neho lyžičkou zobrala smotanu.
  3. Na tretí deň som kontrolovala, či je už mlieko dobre skysnuté.Na povrchu sa začala tvoriť žltá syrovátka.
  4. Dala som ho variť na najmenší horák. Mlieko nesmie vrieť. Varila som ho asi 30 minút. Na spodku hrnca sa začali robiť hrudky tvarohu. Nechala som ho trochu vychladnúť.
  5. Uvarené som scedila cez sitko.
  6. Musela som použiť dve sitká, lebo do jedného sa mi všetko nevošlo. Srvátku som použila pri príprave kysnutého koláča, dala som ju aj do kyslej zemiakovej polievky. Vhodná je aj na pitie namiesto mlieka.
  7. Čistá váha výborného domáceho tvarohu bola 757 gramov. Možno ho bolo aj viac, ja som z neho ochutnávala pred vážením:-) Nevieme sa s mužom dohodnúť, či bude tvaroh na slíže, alebo na buchty.