Chlieb

Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Desaťročiami sa pre mňa príprava chleba stala posvätným rituálom. Už samotná myšlienka, že Božieho daru by bolo načim, ma s láskavou starostlivosťou prenesie na pomyselnú štartovaciu čiaru spred viac ako 50 rokov. Som v našom dome, na Barčianskej č. 32, v tých časoch ešte hradskej, pod Šibenou horou. Aj na nej som s našou zbožňovanou lady Ann zbieral klásky, podobne, ako aj za malou stanicou. Naučila ma aj láske k chlebu, rodine, k prírode, ako aj k úcte k histórii, no i rešpektu k budúcnosti!

2 ks
porcie
15 minút
príprava
33/30 minút
na 210/190 °C

Suroviny

Postup

  1. Tento chlebík som pripravil dokonca vo dvoch exemlároch. Jeden pre moju krajšiu a voňavejšiu Lásku s mojou nehodnou maličkosťou a druhý pre svokra našeho synovca „Jimmychána”, oslavujúceho úctivú 70_tku. Pretože som miesil cesto na dva chleby naraz, dal som zabrať aj domácemu elektropomocníkovi. Presvedčil som sa, že množstvo surovín, ktorým som ho poveril spracovať, je pre neho max_maximum. Všetky múky som starostlivo odvážil, preosial, pridal 2 PL soli, premiešal a nechal zohriať na Slnku, podobne ako aj kvások z 250 ml teplého mlieka, PL cukru krupica, 2 vrecúšok (2x7 g) sušeného droždia, premiešaný a posypaný štipkou hladkej múky. Na tunajšom slniečku kvások „vyrástol” ani nie za ¼ hodinku. Následne som ½ ohriatej zmesi múk so soľou presypal do misky mixéra, pridal 3 PL domáceho bravčového sadla, všetko zalial kváskom a na najnižších otáčkach 2÷3´ nechal premiešať; potom som postupne prisypával druhú polovičku zmesi múk a semienok, podľa potreby dolieval pripravené teplé mlieko (potreboval som ani nie 500 ml) a dobrú ¼ hodinku vypracoval na cesto, ktoré sa prestalo lepiť na okraje misky aj na moju ruku.
  2. Preložil som ho do pomúčenej väčšej „kysky”, jemne posypal štipkou hladkej múky, dôkladne som „kysku zadekľoval” a vyložil do kresla na slnkom zaliatu záhradu. Po 33´ veko „kysky” nadskočilo,
  3. cesto som premiestnil na pomúčenú tablu, rozrezal na dve (väčšiu a menšiu) časti, ešte raz každú rukami prehnietol, nechal na table podkysnúť, vytvaroval bochníky, ktoré som
  4. uložil do „Tupperware” pekáčov, než sa mi rúra vyhriala na 210 °C (420 °F), nechal bochníky dokysnúť, ponatieral som ich studenou vodou a nechal, odokryté, 33´ piecť; , potom som bochníky opäť, óóópatrne, ponatieral studenou vodou, teplotu znížil na 190 °C (375 °F) a nechal dopiecť ešte asi 30´
  5. na takúto prekrásnu farbu, s úžasnou vôňou. Na mriežke som bochníky pretrel studenou vodou po tretí raz. Tak a toto sú moje prvé dva bochníky domáceho chleba na slovenský spôsob, v našom novom domove. S úctivým poďakovaním bozkávam Tvoje pracovité ruky, moja milovaná Baby lady Ann, odpočívaj v pokoji Božieho kráľovstva a svetlo večné nech Ti svieti v Nebeskej záhrade. Zajtra, 2. júna, je tomu už neuveriteľných 35 rokov, čo naša Babička od nás odišla na posledný „výlet”!
  6. Oslávenec bol naozaj na „mäkko”. Keď som mu po zablahoželaní, ponúkol prvý krajec posypaný štipkou soli a dojalo ho aj vysvetlenie našej, po storočia užívanej, obyčaje na Slovensku! Tunajší o nej nemajú ani potuchy a vo filmoch predvádzané vítanie nového suseda je doslova prachsprostý „bluff”.
  7. Asi nám to s Mojou vydrží veľmi dlho, lebo všade kde sme bývali, nás sprevádza hniezdenie hrdličiek. Podobne, ako v Des Moines Iowa, aj tu úspešne vyvádzajú mláďatá dva razy v roku.