Paradajkový pretlak
Domáci paradajkový pretlak (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Hoci sa varí dlhšie, je nenáročný na prípravu a v zimných mesiacoch poteší.
5-6 porcií |
25-30 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Paradajky umyjeme, necháme odkvapkať pokrájame na štvrtky, dáme do väčšieho hrnca a na miernom plameni rozvaríme asi 45-50 minút.
- Rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko.
- Šťavu z paradajok vylejeme do čistého hrnca a varíme na miernom plameni, čím dlhšie sa varí tým hustejší pretlak bude. Pridáme kyselinu citrónovú, cukor, ochutíme soľou podľa seba a necháme prevrieť.
- Naplníme suché poháre, uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom, zasterilizujeme 5-8 minút.