Paradajkový pretlak

Domáci paradajkový pretlak (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Hoci sa varí dlhšie, je nenáročný na prípravu a v zimných mesiacoch poteší.

5-6
porcií
25-30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Paradajky umyjeme, necháme odkvapkať pokrájame na štvrtky, dáme do väčšieho hrnca a na miernom plameni rozvaríme asi 45-50 minút.
  2. Rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko.
  3. Šťavu z paradajok vylejeme do čistého hrnca a varíme na miernom plameni, čím dlhšie sa varí tým hustejší pretlak bude. Pridáme kyselinu citrónovú, cukor, ochutíme soľou podľa seba a necháme prevrieť.
  4. Naplníme suché poháre, uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom, zasterilizujeme 5-8 minút.