Domáci makovník

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Múku zmiešame s trochou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom, vysypeme do nádoby, dáme vykysnúť kvások s trochou mlieka a osladíme.
  2. Pridáme žĺtky, olej, zvyšné mlieko. Necháme vykysnúť cesto, ktoré sme vypracovali, asi 1 h. Dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 3 časti a urobíme bochníčky, ktoré necháme kysnúť 10 min.
  3. Potom rozvaľkáme cesto, rozotrieme 1/3 pripraveného maku, na mak poukladáme plátky masla a stočíme.
  4. Dáme na vymastený plech, necháme kysnúť 10 min. Popicháme vidličkou, potrieme olejom alebo teplým mliekom s cukrom a dáme do rúry upiecť. Pečieme 25 minút na 160 °C.
  5. Po upečení nezabudnúť prikryť utierkou a nechať odpočívať, inak stvrdne