Domáci chlieb zo špaldovej múky

Autor receptu: adula76

Tento recept pochádza z viacerých receptov, môžete v ňom kombinovať pšeničnú múku, ražnú, špaldovú, či už hladkú alebo celozrnnú hladkú. Môžete pridať semienka - ľanové, slnečnicové, tekvicové.

90 minút
príprava
40 minút
na 200-250 °C

Postup

  1. Všetky ingrediencie nasypeme do misky a miesime ručne alebo mixérom. Po vymiesení necháme kysnúť cca 30 minút. Potom ho vyberieme, prehnetieme a opät vložíme na 30 minút do misky. Po 30 minútach ho dáme na pomúčenú dosku, vytvarujeme bochník a dáme do ošatky kysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 250 stupňov, spolu s plechom, na ktorom budeme chlieb piecť a s plechom na spodku rúry, ktorý nám bude slúžiť na zaparenie. Pripravíme si pohár s vodou. Na horúci plech vyklopíme chlieb, dáme ho do rúry a vylejeme vodu na spodný plech. Rúru rýchlo zatvoríme. Pečieme 10 minút na 250 stupňoch, potom teplotu znížime na 200 stupňov a dopekáme podľa potreby, čo je asi 20 - 25 minút. Chlieb skontrolujeme tak, že ho otočíme a na spodok zaklopeme. Ak vzdáva dutý zvuk, je hotový. Necháme na mriežke vychladnúť.