Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept)

Autor receptu: bimbasko

V poslednej dobe sme kŕmení neskutočným množstvom éčiek vo všetkom, čo už človek kúpi. Preto som sa rozhodol definitívne bojkotovať chlieb z obchodov, v ktorom sa éčiek nachádza kľudne aj 12, ako som zistil, a vrátil som sa k pečeniu domáceho. Lenže už nie, ako kedysi, z kvásku z mlieka, cukru a kupovaných kvasníc, ale vychoval som si svoj vlastný živý kvások, ktorý žije odvtedy s nami v spoločnej domácnosti. Môžem vám povedať, že kváskový chlieb je úplne iná kategória.

30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Podotýkam ešte raz, že tento chlebík je z tradičného "živého" kvásku, takže aj postup je o dosť iný. Múku si môžeme nakombinovať podľa chuti - niekedy robím len z celozrnnej, niekedy zo špaldovej, resp. miešam v pomere ako sa mi zachce a mám chuť. Ak pridáte do tohto receptu tri uvarené, vychladnuté a nastrúhané zemiaky, budete mať fantastický zemiakový chlebík :)
  2. Najlepšie je začať prácu večer, keďže kváskový chlebík kysne dlhšie. Všetky suroviny pridáme do dostatočne veľkého vandlíku, okrem masla a asi 100g polohrubej múky na vysypanie formy, či hrnca na pečenie. Pridáme potrebné množstvo vlažnej vody a dobre premiesime. Kváskový chlieb sa vraj nemusí miesiť, ale ja to každopádne aspoň 15 minút robím. Cesto má byť redšie, a pokiaľ budete piecť vo forme a nie na pekáči, vôbec sa toho nemusíte obávať.
  3. Vandlík s cestom vložíme do mikroténového vrecka dostatočne veľkého, a celú noc necháme kysnúť. Takto cesto vypadá ráno.
  4. Keď nám cesto dostatočne nakyslo, vyklopíme ho na pomúčenú podložku, a zopár krát ho len poprekladáme z okrajov ku stredu (4-8x)
  5. Vytrieme hrniec, formu maslom a vymúčime - ja ho pečiem vo veľkom hrnci kde robievame kačku, či hus - dôležité je, aby k tomu hrncu bol aj vrchnák. Poprekladané cesto trochu vyformujeme a vložíme do formy, zvrchu pomúčime, prikryjeme vrchnákom, a necháme kysnúť podľa potreby a teploty. Zvykne to byť tak 2-3 hodiny, ale už sa mi stalo, že kysol pomaly, a trvalo mu aj dovečera - kváskový chlieb je živý organizmus, a časy skutočne závisia na tom, akú má zrovna náladu :)
  6. Kuk pod pokrievku - už je tak na polceste, môžeme ho narezať zvrchu, a prikryť znova. V poslednom čase som dostal zákaz narezávať, lebo môj syn miluje obrovské praskliny, tie sú vraj najchutnejšie :)
  7. Keď je už dostatočne podvihnutý, šupneme ho do rúry. Ja pečiem v slabej plynovej, takže to trvá tak 1h:15min pod uzavretou pokrievkou, potom otvoríme, potrieme slanou vodou (kto chce lesklú zlatistú kôrku, môže vlažnou slanou vodou s vyšľahaným žĺtkom) a dopečieme ešte asi 15-20 min. bez pokrievky, kým sa pekne nevyfarbí kôrka.
  8. Pokiaľ ale máte dobrú elektrickú rúru, kompletné upečenie vám bude trvať 50-60 minút, takže časy si treba odsledovať a prispôsobiť. Keď je chlebík hotový, je potrebné ho vyklopiť z formy, zabaliť ho do čistej utierky, a dať vychladnúť na nejakú drevenú či kovovú mriežku aby sa nesparil zospodu. NEKRÁJAŤ TEPLÝ
  9. Kváskový chlebík krásne pri kysnutí vyfermentuje, striedka sa nedrolí, a ostáva pružná aj po dlhšom čase. Tento sa mi nepodaril na 100% takže vrch je trochu spľasnutý, ale chutil vynikajúco.
  10. Ku 50tke mám vysnívaný darček - pec na chlieb postavenú na záhrade, takže verím, že potom pribudnú iné fotky, keďže sa chystám aj na pečenie pečiva :)