Domáci chlieb trošku zdravo (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Už nejaký čas som chodila okolo špaldovej múky a ani som netušila,že je to ona. Včera som ju konečne kúpila a hneď som musela ísť experimentovať. No a tu je výsledok.

50 minút
na 190 °C

Postup

  1. Do 100 ml teplého mlieka nasypeme sušené droždie a necháme aspoň 7 minút postáť kým sa nám neurobia bublinky. Medzi tým si do misky dáme všetky štyri druhy múk,chia semienka,ovsené vločky a soľ. Všetko poriadne premiešame vareškou.
  2. Do stredu urobíme dierku a pridáme olivový olej,med, kvások a za stáleho miešania vareškou pridávame vodu kým sa nám cesto nespojí. Voda záleží od druhu použitej múky preto môže byť aj menej aj viac.....
  3. ...... keď sa nám všetko pekne spojí tak dáme na pomúčenú dosku a hnetieme ešte cca 10 minút alebo kým cesto nie je hladké a nelepivé......
  4. .... vyhnetené cesto ponaťahujeme do väčšieho obdľžnika a stredok posypeme so slnečnicovými jadierkami .....
  5. ..... cesto uzatvoríme, zľahka popritláčame aby sa slnečnicové semienka dostali do cesta a zrolujeme do rolky. Z takto pripraveného cesta si vytvoríme bochník podľa vlastnej fantázie......
  6. .... vytvarovaný bochník dáme na plech vystlaný s papierom na pečenie,urobíme zárezy a posypeme špaldovou múkou. Zakryjeme a necháme odpočívať 2 hodiny na teplom mieste.....
  7. ... Po dvoch hodinách dáme chlebík do predohriatej rúry a pečieme cca 50 minút na 190 °C. Dáme vychladnúť na mriežku .....
  8. .... a môžme podávať. Krásny predvianočný čas všetkým prajem.