Domáci chlieb pre inšpiráciu (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Tento recept je skôr ako inšpirácia takže si každí môže zvoliť svoj obľúbený recept na chlebík alebo hoc aj na sladké brioškové alebo vianočkové cesto. Postup ako na to som našla na internete.

Postup

  1. Najprv si urobíme kvások z droždia,mlieka a cukru.Všetky ostatné suroviny(múky,olej,med,voda,soľ) dáme do misky,pridáme kvások a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Tu si každí môže zvoliť cesto aké chce použiť.
  2. Do misky si dáme trošku olivoveho oleja a vyhnetené cesto v tvare guľky pekne zo všetkých strán pootáčame aby olej bol na celom ceste......
  3. ...... cesto zakryjeme, dáme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť
  4. Buchneme do cesta päsťou aby sme z neho vytlačili vzduch a rozdelíme ho na 6 rovnakých častí.Na pomúčenej ploche z každej časti cesta urobíme cca 60 cm šúľok.
  5. Tieto šúľky poukladáme smerom do šikmého kríža ako na obrázku. Pre lepšiu predstavivosť som každú časť pomenovala číslami od 1 do 4.
  6. 1 preložíme cez 3 a uložíme vedľa 4 ..........
  7. ..........2 dáme po pod 4 cez 1 a uložíme vedľa 3 ........
  8. ....3 preložíme cez 2 a uložíme vedľa 1 ....
  9. ....4 dáme po pod 1 cez 3 a uložime vedľa 2 .....
  10. ...... 1 dáme po pod 3 a uložíme vedľa 4 .....
  11. ...... a teraz všetky trčiace časti dáme do stredu cesta a spojíme spolu ....
  12. ..... opatrne prevrátime na druhú stranu a dáme na plech vyložený s papierom na pečenie a vznikne nám niečo také......
  13. .... ja som môj ešte potrela vodou a dala na to sezamové semienka. Tá voda je kôli tomu aby semienka lepšie držali a neodpadávali. Necháme podkysnúť ešte 45 minút.
  14. Chlebík som piekla na 190 °C cca 45 minút ale každý ma svoj osvedčený čas a vie ako mu tá jeho rúra pečie. Hádam niekomu tento recept na prepletanie príde vhod.