Domáci chlieb

Domáci chlieb bez kysnutia so zeleninovými nátierkami (videorecept)

Autor receptu: sons

Prišla nečakaná návšteva a vy potrebujete pripraviť rýchle pohostenie? Skúste tento rýchly, no zároveň chutný chlebík.* Upiekli nám ho Ing. Želmíra Komorechová, majiteľka a zakladateľka spoločnosti Kompava a spisovateľ Jozef Banáš. Chlieb nekysne, takže jeho príprava vám nezaberie viac ako 15 minút. V recepte sa použila špaldová múka, ktorá má nižší glykemický index a takmer o polovicu nižší obsah kyseliny fytovej ako klasická pšeničná múka. Nátierky sú chutné a výživné zároveň.

15 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Chlieb bez kysnutia: Do veľkej misky postupne pridávame všetky ingrediencie a dobre premiešame. Malo by vzniknúť hutnejšie, no pevné cesto, ktoré sa bude trochu lepiť.
  2. Na plechu vystlanom papierom na pečenie vyformujeme cesto do tvaru bochníka, ktorý zvrchu narežeme, potrieme slanou vodou a posypeme semienkami.
  3. Vložíme do predhriatej rúry na 200 °C a pečieme približne 45 minút. Po dopečení chlebík potrieme vodou so soľou, aby bola kôrka chrumkavá a necháme vychladnúť.
  4. Mrkvová nátierka: Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme rozmixovaný cícer, pretlačený cesnak, majonézu, horčicu a proteín. Dochutíme soľou a čiernym korením. Podľa potreby pridáme olivový olej. Podávame na upečenom chlebíku ozdobené klíčkami, jarnou cibuľkou, čiernym sezamom a jedlými kvetmi.
  5. Avokádová nátierka: Vo väčšej miske roztlačíme vidličkou avokádo a primiešame. Pridáme pretlačený strúčik cesnaku, nadrobno nakrájanú cibuľku a cherry paradajky. Na záver pridáme jednu odmerku Wellness Daily Proteín natural, štipku soli, mleté čierne korenie a citrónovú šťavu podľa chuti. Poriadne vymiešame, aby sa suroviny dostatočne spojili. Podávame na chlebíku ozdobené klíčkami a čiernym sezamom.
  6. Cviklová nátierka: Zmiešame rozmixovanú varenú cviklu, Lučinu, proteín a pretlačený cesnak. Ochutíme soľou a mletým korením. Podávame s celozrnným pečivom. Dozdobíme avokádom nakrájajaným na plátky, klíčkami, čiernym sezamom a jedlými kvetmi.