Domáce torteliny v paradajkovej omáčke s parmezánom a bazalkou (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

K vytvoreniu tohto receptu som sa inšpirovala pred mnohými rokmi v Medzinárodnej kuchárskej knihe.Odvtedy prešiel niekoľkými vylepšeniami a v tejto konečnej verzii je najobľúbenejším jedlom môjho manžela, dcéry i vnuka. Príprava je trochu náročnejšia, zdĺhavejšia, ale výsledok je pohladením nielen zraku, ale i bruška...

4-6
porcie
90 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Múku si preosejeme na dosku, v strede urobíme jamku, pridáme vajíčka, soľ, olej a pridávaním vody zo začiatku pomocou noža, potom rukou urobíme tuhšie cesto, prikryjeme miskou a necháme odpočívať asi 1/2 hodiny.Zatiaľ si pripravíme plnku:zomelieme si mäso, na oleji podusíme na drobno pokrájanú šalotku a cesnak.pridáme k mäsu aj s vajíčkom, osolíme, okoreníme. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2mm, vykrajovačkou s priemerom 4,5cm vykrajujeme krúžky na ktoré navlhčenými rukami dávame guličky plnky s priemerom 1cm.
  2. Kolieska preložíme na polovicu, okraje dore pritlačíme prstami a konce vzniknutého polkruhu otočíme okolo prsta a spojíme zatlačením.
  3. Takto vyzerajú hotové torteliny:
  4. Pripravené torteliny varíme miernym varom v osolenej vode asi 10´, občas premiešame.
  5. Uvarené torteliny vyberieme dierovanou naberačou do misy a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.Postupne uvaríme všetky torteliny a udržujeme teplé napr. v rúre. Na paradajkovú omáčku si v menšom hrnci roztopíme olej a maslo, pridáme múku a osmažíme.Pridáme studenú vodu, paradajkový pretlak, soľ, cukor, čierne i nové korenie, bobkový list, celú šalotku,premiešame a povaríme asi 15´. Hotovú omáčku prepasírujeme a prípadne dochutíme cukrom, octom, soľou.
  6. Torteliny podávame na ohriatom tanieri poliate omáčkou, posypané parmezánom a bazalkou. Ak sa odhodláte k príprave tohto pomerne náročného jedla, tak držím všetky palce a prajem ...DOBRÚ CHUŤ!